• Jens Stoltenberg, secretarul general NATO i-a cerut lui Trump să nu retragă soldații din Afganistan
  • Președintele american în funcție dorește să reducă drastic numărul de soldați detașați până la finalul mandatului
  • Stoltenberg: „ISIS ar putea reconstrui în Afganistan califatul terorist”

Christopher Miller, secretarul interimar al Apărării, a anunţat că numărul militarilor americani din Afganistan va fi redus de la 4.500 la 2.500, iar efectivele militare din Irak vor fi reduse de la 3.000 la 2.500 de membri. Diminuarea efectivelor va avea loc înainte de data de 15 ianuarie 2021, a precizat şeful Pentagonului, citat de publicaţia The Hill şi de postul NBC News.

„Nu suntem adepţii războaielor perpetue, ar fi în antiteză cu ceea ce susţinem (…). Am îndeplinit sarcinile, acum este vremea să revenim acasă”, a argumentat Christopher Miller într-o scrisoare adresată militarilor americani.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, îi ceruse preşedintelui în funcţie al SUA, Donald Trump, să nu reducă efectivele militare americane din Afganistan, avertizând asupra riscurilor de securitate şi cerând solidaritate cu militarii altor ţări.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Alianţa Nord-Atlantică a intervenit în Afganistan după un atac asupra Statelor Unite, pentru a se asigura că această ţară nu va mai fi niciodată un refugiu al teroriştilor internaţionali. Sute de mii de militari din Europa şi din alte ţări au fost alături de militarii americani în Afganistan, iar peste 1.000 dintre ei au plătit preţul cel mai mare”, afirmă Jens Stoltenberg, conform site-ului Politico.eu.

Preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, a ordonat reducerea efectivelor militare americane din Afganistan şi Irak până la jumătatea lunii ianuarie, anunţă Christopher Miller, secretarul interimar al Apărării.

Donald Trump pledase încă din campania electorală din 2016 pentru retragerea trupelor americane din zonele de operaţiuni externe şi pentru „oprirea ridicolelor războaie fără sfârşit”.

„Acum ne confruntăm cu o decizie dificilă. Ne aflăm în Afganistan de aproape 20 de ani şi niciun stat membru NATO nu vrea să rămână mai mult decât este necesar. Dar, în acelaşi timp, preţul retragerii premature sau în mod necoordonat ar putea fi foarte mare. Afganistanul riscă să devină din nou o platformă a teroriştilor internaţionali de organizare a atacurilor asupra ţărilor noastre. Iar reţeaua Stat Islamic ar putea reconstrui în Afganistan califatul terorist pierdut în Siria şi Irak”, atrage atenţia secretarul general NATO.