• Donald Trump spune că doar Colegiul Electoral îl va convinge să plece de la Casa Albă
  • Trump refuză să-și recunoască înfrângerea, invocând frauda la vot
  • Trump va face un miting de campanie în Georgia în acest weekend

Declarațiile actualului președinte american lasă de înteles că își va admite îngrângerea dacă Colegiul Electoral îl votează pe Joe Biden în data de 14 decembrie, relatează The Guardian.

Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale cu 306 de voturi ale colegiilor electorale – cu mult peste cele 270 necesare. Trump a obținut doar 232.

Trump a sfidat până acum sistemul electoral american, refuzând să își admită înfrângerea. El a făcut o serie de afirmații, considerate nefondate de experți, despre presupuse fraude la vot. Pe lângă asta, a încercat și în instanță, tot nu a avut câștig de cauză.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Întrebat dacă va părăsi Casa Albă dacă votul Colegiului va fi împotriva lui, Trump a avut o declarație în stilul prorpiu. Nu a omis nici vaccinurile, pe care le consideră propriul merit. Deși nu e genul pe care l-ai vedea într-un laborator.

Donald Trump, președinte SUA: „Cu siguranță o voi face. Și știți asta. Dar dacă se va întâmpla asta, au făcut o greșeală. Cred că nu este în regulă că deja își alege un cabinet. Nu-l lăsați să ia credit pentru vaccinuri, deoarece vaccinurile sunt datorită mie și am împins oamenii mai tare decât au fost împinși până acum.”

Colegiul electoral se va întruni pe 14 decembrie.. Voturile sunt numărate oficial de Congres la 6 ianuarie

Cu o majoritate în Senat, republicanii pot bloca orice încearcă Biden să facă

Între timp, Trump caută alte metode pentru a rămâne la putere. El a anunțat că va organiza din nou mitinguri electorale, chiar în acest weekend.

Va merge în Georgia, unde în ianuarie sunt voturi pentru două mandate de senator. Dacă republicanii câștigă măcar unul, păstrează majoritatea în Senat. Asta înseamnă că vor putea să blocheze orice ar încerca Biden să facă.

Donald Trump, președinte SUA: „Vreau să le spun oamenilor mei să nu fie dezamăgiți, deoarece lucrurile sunt departe de a se fi terminat. Voi fi acolo sâmbătă seară.”