• Donald Trump pare determinat să-și salveze prietenii și familia cu probleme penale
  • Miercuri președintele în funcție al SUA a decis să își salveze o serie de aliați acuzați de fapte de corupție și sperjur, dar și câțiva criminali de război condamnați cu sentințe lungi pentru masacrarea unor civili în Irak
  • Joi Donald Trump a grațiat 26 de persoane, printre care socrul fiicei sale și doi foști colaboratori, scrie BBC.

Printre cele 26 de persoane grațiate astăzi se numără fostul său manager de campanie, Paul Manafort, fostul său consilier Roger Stone și cuscrul său, Charles Kushner, tatăl ginerelui său Jared, soțul Ivankăi Trump.

Paul Manafort, fostul manager de campanie a lui Trump în 2016 a fost condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare pentru fraudă financiară și pentru încercarea de a obstrucționa investigația începută împotriva sa. El și-a ispășit o parte din pedeapsă într-o închisoare federală, însă în luna mai a acestui an i-a fost permisă continuarea ispășirii pedepsei la domiciliu, din cauza pandemiei.

Manafort și-a exprimat gratitudinea pentru fostul său șef printr-o postare pe Twitter în care i-a mulțumit lui Trump „cu umilință” pentru că l-a salvat de închisoare.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Roger Stone, al doilea penal de rang înalt salvat de Trump a fost găsit vinovat pentru că a mințit în fața Congresului despre încercările sale de a contacta wikileaks, site-ul care a făcut publice mai multe emailuri ale rivalei lui Trump în alegerile din 2016, Hillary Clinton. În plus, el a fost condamnat și pentru influențarea martorilor și pentru obstrucționarea unui proceduri oficiale.

Stone a fost descris drept „câinele de atac” al lui Trump, fiind cel care s-a ocupat promovarea lui Trump cu ajutorul conturilor false de troli pe Facebook și alte rețele sociale. El s-a plâns în timpul procesului său că este victima unui „proces-spectacol de tip sovietic cu acuzații motivate politic”.

Anterior, sentința lui Stone fusese comutată tot de Trump.

Al treilea nume sonor care scapă de închisoare cu ajutorul lui Trump este Charles Kushner, chiar cuscrul președintelui în exercițiu. Tatăl lui Jared Kushner și socrul Ivankăi Trump, el a fost trimis la închisoare pentru evaziune fiscală, fraudă cu bani de campanie și influențarea martorilor.

În perioada în care avea loc procesul, cumnatul lui Kushner a acceptat să depună mărturie împotriva acestuia ca martor. Kushner a fost condamnat pentru influențarea martorilor după ce a angajat o prostituată pentru a îl seduce pe cumnatul său, pentru a filma întâlnirile acestuia cu el și a i le trimite apoi surorii sale.