Donald Trump, declarație surprinzătoare: „Hitler a făcut o mulțime de lucruri bune”

Sursă foto: Profimedia
  • Donald Trump a făcut o declarație uimitoare în timpul unei vizite în Europa, pentru a marca 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial.
  • „Ei bine, Hitler a făcut o mulțime de lucruri bune”, i-ar fi spus șefului său de cabinet de atunci, John Kelly.
  • Ulterior, Kelly a regretat că a lucrat sub comanda lui Trump.

Cu ocazia unei vizite în Europa, pentru a marca 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, Donald Trump i-a spus șefului său de cabinet de atunci, John Kelly: „Ei bine, Hitler a făcut o mulțime de lucruri bune”.

Remarca fostului președinte american în timpul călătoriei din 2018, care l-ar fi „uimit” pe Kelly, un general în retragere din Corpul de Marină al SUA, este relatată într-o nouă carte a lui Michael Bender de la Wall Street Journal, potrivit The Guardian.

„Frankly, We Did Win This Election”, cum se intutulează volumul, a fost urmărit pe scară largă înainte de publicarea de săptămâna viitoare, dar The Guardian a obținut un exemplar.

Bender, unul dintre numeroșii autori care l-au intervievat pe Trump

Bender relatează că Trump a făcut această remarcă în timpul unei lecții de istorie improvizate în care Kelly „i-a reamintit președintelui ce țări au fost și de care parte în timpul conflictului” și „a făcut legătura între Primul Război Mondial și al Doilea Război Mondial și toate atrocitățile lui Hitler”.

Bender este unul dintre numeroșii autori care l-au intervievat pe Trump de când a fost scos de la putere. Însă, el relatează că Trump a negat că a făcut remarca despre Hitler.

Dar Bender spune că surse anonime au relatat că John Kelly „i-a spus președintelui că a greșit, dar Trump nu s-a lăsat intimidat”, subliniind redresarea economică a Germaniei sub Hitler în anii 1930. „Kelly a ripostat din nou”, scrie Bender, „și a susținut că poporului german i-ar fi fost mai bine să fie sărac decât să fie supus genocidului nazist”.

Bender adaugă că John Kelly i-a spus lui Trump că, dacă afirmația sa despre economia germană sub naziști după 1933 ar fi fost adevărată, „nu poți să spui niciodată ceva care să-l susțină pe Adolf Hitler. Pur și simplu nu poți”.

Trump a avut probleme considerabile în călătoria centenară în Europa, chiar și dincolo de conflictele sale obișnuite cu alți lideri mondiali.

Trump ar fi numit soldații americani care au murit în război „ratați” și „fraieri”

Decizia de a anula o vizită la un cimitir american s-a dovedit a fi controversată. Ulterior, Trump ar fi numit soldații americani care au murit în război „ratați” și „fraieri”.

Kelly, al cărui fiu a fost ucis în Afganistan în 2010, a părăsit Casa Albă la începutul anului 2019. De atunci, el l-a tot criticat pe Trump, spunându-le prietenilor că președintele pe care l-a servit a fost „cea mai imperfectă persoană pe care am întâlnit-o în viața mea”.

Bender scrie că John Kelly a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a depăși „uimitoarea nepăsare a lui Trump față de istorie”. Dar indiferența lui Trump față de istoria negrilor a fost similară cu disprețul său față de istoria oricărei rase, religii sau credințe”, a scris Bender în cartea sa.

În schimb, Trump a făcut remarci pozitive cu privire la grupurile de extremă dreapta și de supremație a albilor.