• Donald Trump le-a comunicat partenerilor europeni că Statele Unite vor menține livrările de ajutor militar către Ucraina.
  • Trump a cerut ca toate statele NATO să își mărească cheltuielile militare la 5%, subliniind că doar Polonia se apropie de această țintă.
  • În contextul revenirii lui Trump la conducere, principalii aliați europeni s-au întâlnit pentru a discuta despre adaptarea politicilor de apărare.

Financial Times relatează că Trump le-a spus partenerilor săi europeni că SUA vor continua să trimită ajutor militar Ucrainei, dar va cere, de asemenea, ca toate statele NATO să-și mărească cheltuielile militare la 5%.

Doar Polonia este aproape de această țintă astăzi, cheltuind 4,7% (SUA – 3,5%).

În timpul campaniei pentru Casa Albă, Trump a promis să taie ajutorul acordat Ucrainei, să forțeze Kievul să intre imediat în negocieri de pace și să lase aliații NATO fără apărare dacă nu cheltuiesc suficient pentru apărare – ceea ce a speriat capitalele europene.

Recomandări

SUA UCID LIDERUL ISLAMULUI
BUNĂSTAREA ÎN UE
SUA DUBLEAZĂ TRUPELE
TREBURILE CASNICE AJUTĂ COPII
E ROMÂNA AMENINȚATĂ?
CINE FACE GUVERNUL?

Dar, într-un impuls pentru aliații profund îngrijorați cu privire la capacitatea lor de a sprijini și proteja Ucraina fără sprijinul Washingtonului, Trump intenționează acum să mențină livrările militare americane către Kiev după inaugurarea sa, potrivit altor trei persoane informate cu privire la discuțiile cu oficialii occidentali.

Potrivit biroului de management și buget al Casei Albe, SUA vor cheltui aproximativ 3,1 % din PIB pentru apărare în 2024. În ultimul an al primei președinții a lui Trump, în 2020, cheltuielile Pentagonului au atins 3,4 %.

Principalii aliați europeni ai NATO – inclusiv Franța, Germania, Regatul Unit, Italia și Polonia – s-au întâlnit miercuri seară la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, și cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenski pentru a discuta despre modul în care continentul va adapta politicile de apărare ca răspuns la revenirea lui Trump.

După 24 de ore de întâlniri cu liderii NATO și UE la Bruxelles în această săptămână, Zelenski a declarat joi că promisiunile europene de a apăra Ucraina „nu ar fi suficiente” fără implicarea SUA.

Citește și