Donald Trump îi ridică în slăvi pe talibani: „Sunt deștepți și buni luptători”

Sursă foto: Profimedia
  • Trump i-a lăudat pe talibani în timpul unei apariții TV, la Fox News.
  • Trump i-a numit pe talibani „inteligenți” și „buni luptători”.
  • Trump a spus în mod eronat că grupul există de 1.000 de ani, dar acesta a fost fondat în 1994.

Fostul președinte american Donald Trump i-a lăudat, marți, pe talibani, numindu-i „inteligenți” și „buni luptători”.

„Talibanii, buni luptători, vă spun, buni luptători. Trebuie să le acordați credit pentru asta. Ei luptă de o mie de ani. Ceea ce fac ei este să lupte”, a declarat Trump în cadrul emisiunii „The Sean Hannity Show” de la Fox News din 17 august, potrivit Business Insider.

„Talibanii au înconjurat aeroportul și cine știe dacă ne vor trata cum trebuie? Dintr-o dată, vor spune – ei bine, sincer, dacă ar fi deștepți, chiar ar face-o – și sunt deștepți. Sunt inteligenți. Ar trebui să-i lase pe americani să iasă”, a adăugat Trump.

Gafa făcută de Trump

Dar afirmația lui Trump potrivit căreia talibanii există de 1.000 de ani este eronată. Organizația a fost fondată în septembrie 1994, în Kandahar, Afganistan. Compusă din luptători numiți mujahedini, gruparea a preluat controlul capitalei Kabul în 1996, dar a pierdut puterea în 2001, după ce forțele americane au invadat orașul.

Lauda lui Trump la adresa talibanilor este alarmantă, având în vedere că grupul este cunoscut pentru tacticile sale brutale și violente. Chiar anul acesta, grupul militant a decapitat un interpret afgan pentru armata americană. Talibanii au fost, de asemenea, acuzați de multiple atentate cu bombă și asasinate.

Femeile afgane se tem, de asemenea, că li se poate interzice să muncească, că pot fi lapidate pentru că încalcă regulile sau chiar ucise dacă talibanii își impun forma lor strictă de Sharia.

L-a pus la zid pe președintele afgan

În timpul emisiunii, Trump a avut, de asemenea, cuvinte dure la adresa președintelui afgan Ashraf Ghani – care a fugit din Afganistan în weekend, iar acum se află în Emiratele Arabe Unite. El l-a numit pe Ghani un „mare escroc”, care „a scăpat cu o crimă”.

„Am vrut ca ei să încheie o înțelegere cu guvernul afgan. Acum, nu am avut niciodată multă încredere, sincer, în Ghani. Am spus deschis și clar că am crezut că este un escroc total. Dar nu l-am plăcut niciodată și cred că, pe baza scăpării sale cu bani, nu știu, poate că este o poveste adevărată. Aș bănui că este. Tot ce trebuie să faci este să te uiți la stilul său de viață, să-i studiezi casele, unde locuiește. A scăpat de crimă în foarte multe, foarte multe moduri diferite”, a mai spus Trump.

Nici Joe Biden n-a scăpat de gura lui Trump

Fostul președinte a intervenit de mai multe ori săptămâna aceasta în legătură cu Afganistanul.

Pe 15 august, Trump l-a criticat pe Biden pentru că nu a „urmat planul” pe care, potrivit lui, administrația Trump i l-a lăsat lui Biden. Pe 16 august, el a spus că situația din Afganistan ar fi fost „total diferită” cu el la conducere.

Talibanii sunt acum pregătiți să preia oficial puterea în țară și intenționează să o redenumească Emiratul Islamic al Afganistanului.