• Donald Trump a anunțat că îl va nominaliza pe Kash Patel ca director al FBI, un aliat ferm care a jucat un rol esențial în investigarea presupuselor interferențe rusești în alegerile din 2016.
  • Patel susține că a fost un apărător al adevărului în fața „hoției Rusiei” și a criticat FBI-ul pentru modul în care a gestionat investigațiile legate de Rusia.
  • Nominalizarea lui Patel sugerează o transformare radicală a agențiilor de aplicare a legii și de informații din SUA, în contextul tensiunilor dintre Trump și FBI.

Donald Trump l-a ales pe Kash Patel pentru funcția de director al FBI. Patel este un aliat ferm al lui Trump, gata să răstoarne agenția de top aplicare a legii din America și să curețe Guvernul de „conspiraționiști”, scrie Associated Press.

Această alegere a lui Trump este cea mai recentă mișcare surpriză pe care președintele ales o face împotriva establishment-ului din Washington și un test pentru cât de departe vor merge republicanii din Senat în confirmarea nominalizărilor sale.

Alegerea lui Patel ca șef al FBI se aliniază cu viziunea lui Trump că „agențiile de aplicare a legii și cele de informații ale guvernului necesită o transformare radicală”, dar și cu dorința sa declarată de răzbunare împotriva „adversarilor”.

Recomandări

EU CU CINE... CANDIDEZ?
IONII SE BOTEAZĂ LÂNGĂ SIBIU
TURCIA SPRIJINĂ SIRIA
MAI ÎN GLUMĂ, MAI ÎN SERIOS
RUSIA AVANSEAZĂ
BLINKEN MERGE ÎN JAPONIA

Trump, încă supărat din cauza anilor de investigații federale care l-au urmărit în timpul primei sale administrații și care au dus ulterior la inculparea sa, se pregătește să plaseze în fruntea FBI-ului și a Departamentului de Justiție aliați apropiați care cred că îl vor proteja, mai degrabă decât să-l cerceteze.

Patel „a jucat un rol esențial în descoperirea hoției din Rusia, Rusia, Rusia, acționând ca un avocat al adevărului, responsabilității și Constituției”, a scris Trump sâmbătă seara, într-o postare pe rețelele sociale.

Anunțul lui Trump înseamnă că actualul director al FBI, Christopher Wray, trebuie fie să demisioneze, fie să fie concediat, după ce Trump va prelua funcția pe 20 ianuarie.

Wray fusese anterior numit de Trump pe un mandat de 10 ani în 2017 — o durată menită să izoleze FBI de influența politică a schimbării administrațiilor — după ce Trump l-a concediat pe predecesorul său, James Comey.

Nominalizările lui Trump vor avea aliați în Senatul controlat de republicani anul viitor, dar alegerile președintelui ales nu sunt sigure că vor fi confirmate. Cu o majoritate subțire, republicanii pot pierde doar câțiva dezertori în fața opoziției democratice unite – deși ca vicepreședinte, JD Vance ar putea să împiedice voturile egale. Trump are însă posibilitatea de a-și aproba nominalizările fără permisiunea Senatului, folosind o portiță legislativă care îi permite să facă nominalizări când Senatul nu este în sesiune.

Actualul șef al FBI, Christopher Wray, a ieșit din grațiile lui Trump și a aliaților săi. Îndepărtarea sa din funcție nu este neașteptată, având în vedere criticile publice îndelungate ale lui Trump la adresa sa și a FBI-ului, în special după investigațiile federale și percheziția FBI la reședința sa Mar-a-Lago pentru documente clasificate, acum doi ani – care au dus la inculpările care i-au dat bătăi de cap lui Trump, dar de care a scăpat acum.

În ultimele sale luni la conducere, Trump a încercat fără succes să-l instaleze pe Patel ca director adjunct la FBI sau CIA pentru a întări controlul președintelui asupra comunității de informații.

William Barr, procurorul general al lui Trump, a scris în memoriile sale că i-a spus șefului de cabinet de atunci, Mark Meadows, că o numire a lui Patel ca director adjunct al FBI „va avea loc doar peste cadavrul meu”. Patel nu avea practic nicio experiență care să-l califice pentru a servi la cel mai înalt nivel al celei mai importante agenții de aplicare a legii din lume. Propunerile anterioare ale lui Patel, dacă ar fi fost puse în aplicare, ar fi dus la schimbări convulsive pentru FBI, o agenție însărcinată nu doar cu investigarea încălcărilor legii federale, ci și cu protejarea țării împotriva atacurilor teroriste, spionajului străin și altor amenințări.

Patel a declarat că intenționează să vâneze agresiv oficialii guvernamentali care scurg informații reporterilor și să schimbe legea pentru a facilita acțiunile legale împotriva jurnaliștilor.

Într-un interviu cu Steve Bannon anul trecut în decembrie, Patel a spus că el și alții „vor ieși și vor găsi conspiraționiști nu doar în guvern, ci și în media”.

Ne vom îndrepta împotriva celor din media care au mințit despre cetățenii americani care l-au ajutat pe Joe Biden să fraudeze alegerile prezidențiale”, a spus Patel, referindu-se la alegerile prezidențiale din 2020 când Biden l-a învins pe Trump.

„Ne vom îndrepta împotriva voastră, fie din punct de vedere penal sau civil. Vom decide asta. Dar da, vă punem pe toți în alertă.”