• Donald Trump se confruntă cu o acuzație în temeiul Legii de spionaj, a declarat avocatul său, Jim Trusty.
  • Avocatul special a investigat modul în care Trump a gestionat documente clasificate care au fost aduse în stațiunea sa din Mar-a-Lago, Florida.
  • Trump apare în instanță săptămâna viitoare la Miami.

Fostul președinte Donald Trump a fost inculpat pentru șapte capete de acuzare în ancheta documentelor clasificate, ceea ce marchează prima dată când un fost președinte al SUA se confruntă cu acuzații federale, anunță CNN. Este a doua oară când Trump este inculpat în acest an. Trump a pledat nevinovat în aprilie, după ce a fost acuzat de procurorul districtual Manhattan, Alvin Bragg, pentru 34 de acuzații de falsificare a înregistrărilor comerciale de gradul întâi.

Donald Trump se confruntă cu o acuzație în temeiul Legii de spionaj, a declarat avocatul său, Jim Trusty, precum și acuzații de obstrucționare a justiției, distrugere sau falsificare de înregistrări, conspirație și declarații false. Avocatul special a investigat modul în care Trump a gestionat documente clasificate care au fost aduse în stațiunea sa din Mar-a-Lago, Florida, după ce a părăsit Casa Albă în 2021, precum și posibila obstrucționare a investigației și a eforturilor guvernului de a recupera materialele.

Fostul președinte a scris pe Truth Social că a fost informat de către Departamentul de Justiție că este inculpat și că a fost „convocat să se prezinte la Tribunalul Federal din Miami, marți, la 15:00”. „Administrația coruptă Biden i-a informat pe avocații mei că am fost acuzat, aparent din cauza farsei Boxes”, a scris Trump. Avocații lui Trump au primit joi o citație prin e-mail de la Departamentul de Justiție în care sunt enumerate acuzațiile, dar nu au văzut încă rechizitoriul.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Trump, chemat în instanță săptămâna viitoare la Miami

Oamenii legii se pregătesc acum pentru apariția în instanță de săptămâna viitoare la Miami, iar Departamentul de Justiție mută resurse suplimentare acolo, au spus oficialii. Avocatul special și Departamentul de Justiție nu au făcut declarații publice joi, iar un purtător de cuvânt a refuzat să comenteze.

Rechizitoriul federal este a doua oară când Trump este acuzat penal în acest an. În aprilie, procurorul districtual din Manhattan l-a acuzat pe Trump de 34 de acuzații de falsificare a afacerilor. Rechizitoriul procurorului special marchează o nouă fază juridică mai periculoasă pentru un fost președinte, care candidează din nou pentru un nou mandat în 2024, în timp ce se confruntă cu acuzații penale în două jurisdicții – și cu două investigații suplimentare privind comportamentul său.

Acuzațiile împotriva lui Trump vin la doar șapte luni de când procurorul general Merrick Garland l-a numit pe Jack Smith consilier special după ce Trump a anunțat că va candida la președinție, pentru a menține ancheta independentă de Departamentul de Justiție Biden.

FBI a colectat 20 de cutii cu articole din sediul lui Trump

FBI a spus că are „motive probabile să creadă” că înregistrările suplimentare care conțin informații clasificate, inclusiv informații privind apărarea națională, vor fi găsite în sediul casei Mar-a-Lago, dincolo de ceea ce el predase anterior NARA, potrivit declarației pe propria răspundere.

Agenții FBI au luat aproximativ 20 de cutii cu articole din sediu, inclusiv un set de documente marcate ca „Diverse documente clasificate/TS/SCI”, care se referă la secrete/ informații sensibile compartimentate.

Înregistrările acoperite de acel nivel de clasificare guvernamentală ar putea include informații care ar putea pune în pericol relațiile dintre SUA și alte națiuni, precum și viața agenților de informații din străinătate. Cu toate acestea, clasificarea cuprinde și informații de securitate națională legate de operațiunile zilnice ale președintelui Statelor Unite.

Agenții FBI au colectat patru seturi de documente secrete, trei seturi de documente secrete și trei seturi de documente confidențiale, dar documentul nu dezvăluie niciun detaliu despre niciuna dintre acele înregistrări.

Guvernul a efectuat căutarea ca răspuns la ceea ce credea a fi o încălcare a legilor federale: 18 USC 793 – colectarea, transmiterea sau pierderea informațiilor privind apărarea; 18 USC 2071 — ascunderea, îndepărtarea sau mutilarea; și 18 USC 1519 — distrugerea, modificarea sau falsificarea înregistrărilor în investigațiile federale.

Ce documente clasificate au găsit agenții FBI la sediul lui Biden?

Acuzația de „strângere, transmitere sau pierdere a informațiilor privind apărarea” intră sub incidența Legii privind spionajul. Rechizitoriul vine după ce înregistrări clasificate au fost descoperite și în biroul președintelui Biden de la Penn Biden Center anul trecut. Aceste înregistrări au fost din perioada lui ca vicepreședinte în timpul administrației Obama și din mandatul său în Senatul SUA.

La acea vreme, Garland l-a ales inițial pe procurorul american John Lausch pentru a efectua o analiză a înregistrărilor clasificate care au fost descoperite la Centrul Penn Biden. În decembrie, au fost găsite mai multe înregistrări clasificate la casa lui Biden din Wilmington, Delaware, dar descoperirile nu au fost făcute publice până în acest an.

Ulterior, Garland l-a numit pe procurorul american Robert Hur ca consilier special pentru a investiga păstrarea necorespunzătoare de către Biden a înregistrărilor clasificate. Hur a preluat ancheta DOJ de la Lausch. Între timp, înregistrările clasificate au fost găsite și la casa fostului vicepreședinte Mike Pence din Indiana. Fox News a raportat săptămâna trecută că Departamentul de Justiție și-a finalizat ancheta în acest caz și că Pence nu va fi acuzat.

Citește și: