- Fostii săi critici din mediul de afaceri și mass-media, precum și unii republicani și democrați, au început să-și exprime sprijinul pentru Trump, schimbându-și atitudinea față de fostul președinte.
- Deși opoziția față de Trump a fost puternică în trecut, acum, odată cu iminenta sa revenire la putere, ar putea apărea din nou conflicte, pe măsură ce Trump va implementa politici controversate de deportări și tarife comerciale.
- Deși mulți dintre adversarii săi de ieri se alătură acum echipei sale, o opoziție semnificativă ar putea apărea atunci când Trump va începe să implementeze politici precum deportările în masă și tarifele comerciale, provocând noi confruntări politice și economice.
În această dimineață, la un eveniment public în care a fost anunțată o investiție de 100 de miliarde de dolari din partea unui conglomerat japonez, Donald Trump a parut să se bucure de susținerea largă de care se bucură. „În primul mandat, toată lumea mă lupta. În acest mandat, toată lumea vrea să fie prietenul meu”, a declarat Trump. Deși este posibil să fi exagerat, contrastul între începutul primului său mandat și tranziția către al doilea mandat, la opt ani distanță, este evident, scrie BBC.
În ultimele săptămâni, mulți dintre foștii critici ai președintelui ales și-au făcut apariția și au început să colaboreze cu acesta. Jeff Bezos (Amazon), Mark Zuckerberg (Meta) și Sam Altman (OpenAI) au promis donații de milioane de dolari pentru ceremonia de inaugurare a lui Trump. CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, s-a întâlnit cu Trump la reședința sa din Mar-a-Lago, Florida. În timpul primului său mandat, Trump a încercat să interzică TikTok-ul, pe care conservatorii l-au considerat un risc pentru securitatea națională. Acum, Trump se opune unei noi încercări de interzicere a platformei, venită din partea administrației Biden, argumentând că ar favoriza Facebook, pe care îl acuză că i-a influențat pierderea alegerilor din 2020.
Alți lideri ai marilor companii americane au călătorit sau urmează să călătorească în Florida pentru a se întâlni cu Trump. Marc Benioff, CEO-ul Salesforce, a postat pe X despre promisiunile pe care le aduce administrația Trump pentru succesul și prosperitatea americană. Schimbarea atitudinii nu este limitată doar la mediul de afaceri, ci și la cel media. Personalități de la MSNBC, precum Joe Scarborough și Mika Brzezinski, au vizitat Mar-a-Lago luna trecută, iar ABC News a plătit 15 milioane de dolari și cheltuieli legale pentru a încheia un proces de defăimare cu Trump.
În Washington, dinamica politică s-a schimbat și ea. Republicanii din Senat, care anterior erau reticenți în a confirma numirile controversate ale lui Trump, se aliniază acum la cerințele sale. Chiar și unii democrați, precum senatorul din Pennsylvania John Fetterman, și-au exprimat sprijinul pentru numirile lui Trump.
În 2016, lucrurile erau diferite, iar opoziția față de Trump era puternică, inclusiv prin proteste masive la inaugurarea sa. De asemenea, majoritatea marilor corporații americane au întrerupt legăturile cu Trump după atacul susținătorilor săi asupra Capitoliului în 2021. Acum, însă, nu mai sunt semne evidente de rezistență, chiar și republicanii care l-au criticat pe Trump în trecut, precum Mitch McConnell, se retrag treptat din prim-plan.
Totuși, opoziția ar putea crește pe măsură ce Trump începe să implementeze politici de deportări masive și tarife comerciale, iar opoziția din partea democraților și a unor interese economice afectate ar putea să reapară.