• Donald Trump spune că nu va contesta alegerile și că va își va recunoaște înfrângerea, dacă alegerile se vor desfășura corect.
  • West Virginia merge la Donald Trump, potrivit primelor date CNN și Fox News.
  • Kentucky și Indiana merg la Trump, Vermont la Harris, transmit CNN și MSNBC.

Donald Trump a declarat că nu va contesta alegerile și că va își va recunoaște înfrângerea, dacă alegerile se vor desfășura corect. Ar putea fi aceasta o asigurare suficientă că lucrurile nu vor scăpa din nou de sub control?

„Evident că nu. Din păcate, tensiunea, frustrarea, în gândul unei părți a societății americane va fi extrem de ridicată la momentul în care se vor anunța rezultatele finale. Oricare dintre părți va pierde va considera că nu este un rezultat corect. Cu atât mai mult, în tabăra Trump s-a observat o emoție destul de puternică în rândul susținătorilor săi, ca și cum ar fi un tur de alegeri de tipul totul sau nimic. Inclusiv acum, în momentul în care se urmărește evoluția numărării voturilor în statele în care deja s-au închis urnele este o emoție uriașă. Pare, cel puțin până în acest moment, că în Georgia, Donald Trump va reuși să întoarcă statul către el, ceea ce ar fi un turn it point destul de important, pentru că a pierdut Georgia în fața lui Biden”, a explicat Vladimir Ionaș, sociolog, pentru Aleph News.

Care este coarda sensibilă pe care a reușit să o atingă Donald Trump, mai ales după ce a venit Kamala Harris în această cursă, cu un suflu nou și părea că această carismă despre care vorbesc analiștii o va putea împinge să devină viitorul președinte al Statelor Unite?

„A avut o strategie destul de bună, pentru că în prima parte a campaniei, după desemnarea doamnei Harris a încercat să stea cât mai departe de jigniri, de felul său extrem de agresiv. A marșat totul pe subiectul imigrației, pentru că e un subiect destul de sensibil, mai ales că a fost dosarul pe care l-a avut în atribuție doamna Harris, ca vicepreședinte, iar pe ultima sută de metri a devenit acel Donald Trump extrem de dur, extrem de agresiv, a atacat-o destul de dur și lucrul acesta a prins la o anumită parte a publicului republican și a reușit să convingă pe ultima sută de metri un număr important de oameni, mai ales independenți, să iasă la vot”, a adăugat Vladimir Ionaș.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Donald Trump a refuzat un al doilea debate cu Kamala, după ce primul a fost oarecum echilibrat, dar presa i-a dat mult mai mult câștig de cauză Kamalei, iar el a refuzat o altă dezbatere. A fost o altă strategie de a câștiga mai mult pe ultima sută de metri?

„Cu siguranță. În timpul dezbaterii prezidențiale Donald Trump nu a fost acel Donald Trump care a reușit să convingă o mare parte a electoratului în 2016, și chiar și în 2020, a fost un Donald Trump mult mai moderat, mai calm, ceea ce a dezamăgit o parte a publicului său. Evident că inclusiv reacția din mass-media care a declarat-o pe doamna Harris câștigătoare l-a făcut să considere că ar fi mai bine să nu mai aibă o astfel de dezbatere, pentru că ar fi fost o greșeală să o atace și să o jignească direct în față. A fost o strategie în etape, cu pași lenți și a păstrat această duritate pentru ultima parte a campaniei”.

Care este cea mai importantă lecție pe care a învățat-o Donald Trump după înfrângerea din 2020, pe care a aplicat-o acum?

„A învățat ce înseamnă early voting. Până acum știam cu toții că de obicei publicul democrat votează devreme prin corespondență. De data aceasta, se pare că un număr impresionant de republicani au votat la fel. Probabil a fost o strategie pe care partidul a pus-o în scenă. Pe de altă parte, atenția mult mai mare în ziua votului din partea simpatizanților și a oamenilor apropiați de partid care să aducă un plus în jurul secților de vot, în organizarea zilei votului. Și în plus, cred că față de 2020, Donald Trump a știut să gestioneze perioadele de campanie mult mai bine. Data trecută a fost o campanie pe care a adus-o din postura de președinte în funcție și lucrurile evident că au fost mai dificil de gestionat mai ales că era și pandemia, iar oamenii aveau cu totul și cu totul alte preocupări. E mult mai ușor să fii candidatul opoziției decât cel care se află la putere”.

Citește și