• În mai puțin de 3 ani, Europa a trecut prin unele din cele mai mari șocuri de la Declarația lui Schumann încoace: o pandemie care i-a ucis milioane de oameni și un război la granița UE.
  • Merkel, Macron și alți lideri europeni au anunţat în România calea pe care va merge Uniunea Europeană în viitorii cinci ani.
  • Cum ar arăta Uniunea Europeană în care vor exista Ucraina, Republica Moldova și Georgia?

Te-ai integrat cu totul în Europa, iar România a fost gazda Summitului din 2019. Ai scris prin liderii tăi Declarația de la Sibiu. Cei mai importanți oameni ai Europei tale au scris și au spus cât de important ești. Dar mai ales ți-au vorbit despre o Europă reunită în pace și democrație. În mai puțin de 3 ani, Europa a trecut prin unele din cele mai mari șocuri de la Declarația lui Schumann încoace: o pandemie care i-a ucis milioane de oameni și un război la granița UE.

Lideri importanți ai Europei s-au declarat atunci iremediabil îndrăgosiți de România. Donald Tusk, atunci președintele Consiliului European, s-a mândrit cu mănușile pe care i le-a oferit Helmuth Duckadam și chiar a vorbit în limba română.

,,Asta am primit ieri de la Helmuth Duckadam și am primit și un sfat cum putem să ne apărăm mai eficient interesele europene și este un mare profesionist. Mulțumesc, Helmuth! Când am întâlnit în ianuarie, la startul președinției române am vorbit din suflet despre România pentru că am convingerea că sunteți remarcabili. Europa e mândră de dumneavoastră. Pur și simplu m-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dumneavoastră„, a transmis Donald Tusk.

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

Junker a spus și el că iubește locurile din România, dar a tras un semnal de alarmă: ,,nu putem spune că totul merge bine și perfect„.

Junker, despre starea UE: ,,Să spunem că totul merge prost e o eroare.

,,În 2017, în discursul meu privind starea Uniunii i-am propus lui Donald să convoace Consiliul European la Sibiu pentru prima reuniune a Consiliului European de după Brexit. De ce? Pentru că voiam ca toată lumea să se îndrăgostească de Sibiu și văd că ați răspuns acestui apel al meu în mod exemplar. Să spunem că totul merge prost e o eroare. E adevărat că nu putem să spunem că totul merge bine și perfect. Ar fi incomplet„.

Merkel, Macron și alți lideri europeni au anunţat în România calea pe care va merge Uniunea Europeană în viitorii cinci ani. Trei au trecut și pare că nimic nu a fost cum s-a decis în 2019. La mai puțin de un an, mare parte din țările Europei erau în stare de urgență din cauza pandmeiei de coronavirus. La un an de la Summit, Piața Mare a Sibiului, animată cândva de mii de oameni veniți din toată Europa, era goală.

La 3 ani de la Summit, Europa se confruntă cu un război la graniță Ucraina face demersuri pentru a intra în UE. Mai respectă Uniunea Europeană promisiunea de acum 3 ani? Cum ar arăta Uniunea Europeană în care vor exista Ucraina, Republica Moldova și Georgia? Cum ar schimba UE destinul Ucrainei de azi?

,,La cum se văd lucrurile acum, ar părea că va fi o aderare în grup. Pe lângă Ucraina, am văzut că și Republica Moldova , dar și Georgia au făcut un grup pentru a parcurge acest drum împreună. Toate cele trei au anumite caracteristici. În primul rând toate, în ultimii 30 de ani, au avut conflicte cu Rusia. Toate cele 3 țări au o populație vorbitoare de limba rusă destul de numeroasă. Vor fi mari provocări atât pe palierele respectării statului de drept, respectării drepturilor minorităților, dar și pe un palier care pe mine unul ma interesează mai mult, cel al securității, deoarece aceste țări vin cu probleme de securitate.” a vorbit în cadrul Aleph, Florin Jipa, editor la Monitorul Apărării și Securității.