• Participanţii la videoconferinţa internaţională anunţă „resurse majore” destinate Libanului
  • Comunicat: „Asistenţa trebuie acordată în timp util, trebuie să fie suficientă şi să corespundă necesităţilor poporului libanez”
  • Uniunea Europeană a anunţat că va acorda 63 de milioane de euro Libanului

Donatorii internaţionali au promis alocarea unor „resurse majore” pentru reconstrucţia Libanului, condiţionând asistenţa străină de reforme care să asigure distribuirea ajutoarelor în mod transparent.

Reprezentanţii a 30 de ţări au participat la videoconferinţa internaţională a donatorilor organizată duminică după-amiază de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

„Asistenţa trebuie acordată în timp util, trebuie să fie suficientă şi să corespundă necesităţilor poporului libanez. Participanţii au convenit că asistenţa trebuie să fie coordonată de Naţiunile Unite, iar ajutoarele trebuie acordate direct populaţiei libaneze, cu eficienţă maximă şi transparenţă”, se arată în comunicatul final al reuniunii, citat de agenţia Reuters şi de cotidianul Le Figaro. La reuniunea virtuală a participat inclusiv preşedintele SUA, Donald Trump, care a cerut o investigaţie „transparentă” în cazul exploziei din Beirut.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

În urma videoconferinţei, nu au fost furnizate cifre despre resursele care ar urma să fie acordate Libanului.

Însă Uniunea Europeană şi mai multe ţări au semnalat disponibilitatea de a ajuta Libanul. „Uniunea Europeană a mobilizat deja 33 de milioane de euro şi oferă încă 30 de milioane de euro pentru cele mai urgente nevoi ale Libanului”, a anunţat, duminică după-amiază, Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

Marea Britanie a anunţat până acum 25 de milioane de lire sterline (27,6 milioane de euro), Germania 11,5 milioane de euro, Spania va trimite provizii medicale şi cereale, iar Elveţia va oferi 4,38 milioane de dolari (3,71 milioane de euro).

Cel puţin 158 de persoane au murit, iar alte aproximativ 6.000 au fost rănite în explozia produsă în zona portuară din Beirut. Circa 300.000 de oameni au rămas fără locuinţe în urma deflagraţiei, iar daunele sunt estimate la 15 miliarde de dolari (12,7 miliarde de euro).

„Comunitatea internaţională trebuie să acţioneze rapid şi eficient. Vreau să adresez susţinere familiilor, apropiaţilor victimelor, celor care sunt pe teren şi ajută victimele. Ajutorul trebuie să meargă direct la poporul libanez. A venit vremea trezirii şi acţiunilor”, a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

„Nici violenţa, nici haosul nu trebuie să câştige. Există puteri care vor să profite de diviziune şi de haos, care vor să facă rău poporului libanez. Autorităţile trebuie să acţioneze pentru ca ţara să nu se prăbuşească şi pentru a răspunde aspiraţiilor pe care poporul libanez le exprimă în mod legitim pe străzile din Beirut”, a avertizat Macron.

Situaţia economică şi socială din Liban este gravă. Explozia din Beirut a accentuat starea de nemulţumire, iar sâmbătă şi duminică mii de persoane au participat la proteste antiguvernamentale.

Libanul „nu este singur”, a declarat joi, la Beirut, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, anunţând măsuri de asistenţă din partea Parisului şi a Uniunii Europene, dar cerând Guvernului libanez reforme structurale. „Libanul nu este singur. Astăzi, prioritatea este asistenţa, susţinerea necondiţionată a populaţiei. Dar exigenţa pe care Franţa o are de câteva luni, de ani, se referă la reformele indispensabile în anumite sectoare. Dacă aceste reforme nu vor fi efectuate, Libanul va continua să se scufunde. Noi vom ajuta să organizăm în următoarele zile măsuri suplimentare de asistenţă, la nivel francez, la nivel european. Eu doresc să organizez cooperarea europeană şi, mai larg, cooperarea internaţională”, a declarat Emmanuel Macron.