• „Logica politică este ca toți să meargă spre rocadă, spre o pace cu bătaie și pentru ceilalți 4 ani. Nu are nimeni curajul unei înfruntări directe cu electoratul”.
 • „Supraviețuirea politică a lui Nicolae Ciucă depinde de bunăvoința PSD. Șefii PSD și PNL sunt în egală măsură prezidențiabili și „premierabili”. „Prezidențiabilitatea” este un element de negociere” .
 • „Dacă PSD și PNL merg în tandem și candidatul PNL merge la Președinție, Marcel Ciolacu va fi cu siguranță premier din 2024 încolo” .
 • „Liderii politici care există astăzi în România n-au făcut nimic, n-au transmis o viziune, n-au injectat entuziasm în mase” .
 • „Geoană se poate transforma dintr-o ipoteză într-o certitudine. Sunt 2 condiții: Geoană să fie recomandat de SUA și să fie chemat cine trebuie la ambasadă” .
 • „Liderii PSD și PNL trebuie să conștientizeze că nu au oameni în partide ca interlocutori egali omologilor din UE și SUA” .
 • „Crește doar AUR, sub radar. AUR stă mai bine în sondaje” .
 • „USR parcă a fost tras din priză, și-a pierdut energia și suflul” .
 • „Foarte grav este că presa și-a pierdut statutul de voce a Opoziției. Presa și-a pierdut menirea” .
 • „Politizarea este cel mai mare pumn tras în coastele Justiției. Parchetele pot juca un rol electoral în 2024, dar nu în sensul anticorupției” .
 • „România este într-o situație geopolitică formidabilă. Refuzăm sistematic să exploatăm oportunitățile economice care se deschid” .
 • „Studiourile tv sunt pline de 1 an de generali. Aproape niciun cuvânt nu spun generalii despre organizarea și resursele Armatei române” .
 • „Nu se poate ca noi să nu tragem cu coada ochiului la ce face Polonia și ce fac balticii. Comandantul Armatei este Iohannis, o monumentală nulitate politică. Ciucă în chestiunea aceasta este și el mut ca o lebădă” .
 • „Doctoratele plagiate sunt nu numai dovezi ale hoției și ci și ale prostiei. Doctoratul ar trebui interzis și lăsat doar în universitățile de performanță” .
 • „Dacă va apărea o vânătoare de foi matricole din liceu, nu vor mai avea ce să spună. Cu nota 6 la română și 5 la economie, tu vrei să conduci țara?” .
 • „Iohannis lasă după el nu numai tristețe ci și un soi de tragedie. Nu se poate face o comparație între Emil Constantinescu și Klaus Iohannis. Emil Constantinescu este singurul președinte cinstit, un universitar onest care și-a asumat niște reforme” .
 • „Societatea civilă a pierit în România. Am avut o societate civilă care apoi a fost injectată de servicii iar acum e reorganizată sub forma unor inițiative jurnalistice” .
 • „Măcar președintele României să nu mai fie rezultatul unei negocieri meschine pe resurse făcută de clasa politică cu serviciile” .
 • „Instinctul mie îmi spune că ce se petrece la nivelul Armatei române este un sabotaj de tip politic. Armata română are o problemă, are o mână pusă la gură, nu poate vorbi, nu se poate pregăti să apere România” .

„Rocada se va face pentru că toată lumea va câștiga din ea. Dacă nu se face rocada, cel mai puțin va pierde PSD. Nu avem politicieni cu carismă care să-și asume un joc conflictual. PSD și PNL preferă adăpostul oferit de această coaliție pentru a-și perpetua contactul cu puterea și resursele. Logica politică este ca toți să meargă spre rocadă, spre o pace cu bătaie și pentru ceilalți 4 ani. Nu are nimeni curajul unei înfruntări directe cu electoratul. Este foarte riscant la prezidențiale să mergi pe cont propriu. Oricine merge pe scorul partidului, este posibil ca în turul 2 la prezidențiale să piardă. Președinția este cea mai vizată miză din 2024. Cele 2 partide vor rămâne logodite până la alegeri. Cred că PSD va păstra Transporturile pentru că are pârghii de negociere mai puternice decât PNL. Supraviețuirea politică a lui Nicolae Ciucă depinde de bunăvoința PSD. Șefii PSD și PNL sunt în egală măsură prezidențiabili și „premierabili”. „Prezidențiabilitatea” este un element de negociere. Dacă PSD și PNL merg în tandem și candidatul PNL merge la Președinție, Marcel Ciolacu va fi cu siguranță premier din 2024 încolo. Liderii politici care există astăzi în România n-au făcut nimic, n-au transmis o viziune, n-au injectat entuziasm în mase. Este posibil ca Marcel Ciolacu să aibă teama că ratează Președinția. Dacă te prezinți cu un candidat necarismatic în alegeri, eroarea ar putea duce la prăbușirea totală a carierei politice a lui Ciolacu. În PSD înfrângerile și-au devorat liderii. Jucătorul de umbră Marcel Ciolacu ar prefera o construcție în care el să rămână într-un strat al puterii. Ciucă este legat de Ciolacu. Ciucă dacă se va înfrunta cu PNL va pierde. Există raționamentul de a veni cu cineva cu care, dacă va ajunge la Președinție, nu vei intra în conflict. Geoană se poate transforma dintr-o ipoteză într-o certitudine. Sunt 2 condiții: Geoană să fie recomandat de SUA și să fie chemat cine trebuie la ambasadă. Nimeni nu îndrăznește să se opună geostrategiei de securitate a României și a SUA” , a declarat Doru Bușcu în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Editorialistul Cațavencii a vorbit pe Aleph News și despre influența ambasadelor în jocul politic intern din România:

„Este normal ca PSD să nu-l vrea pe Geoană candidat. Teoria centrului imaculat ar trebui să redeștepte în liderii PSD și PNL un ecou. Liderii PSD și PNL trebuie să conștientizeze că nu au oameni în partide ca interlocutori egali omologilor din UE și SUA. Nu este o legătură bijectivă între ceea ce doresc americanii și ce se execută în România. Dacă  SUA aduc trupe, bugete vor să știe că banii aceia nu se fură iar puterea nu este construită pe corupție. Este legitimă pornirea SUA, fără SUA România nu se putea dezvolta. Problema este că noi n-am construit o alternativă internă critică. Relația cu ambasada SUA este chiar mai actuală din cauza războiului din Ucraina. La nunta fiicei ministrului Energiei, Virgil Popescu a venit atașatul american. Nu cred că America își caută bunăstarea în comisioanele mărunte ale bandiților din piața de energie. Cred că ambasadele au în continuare un cuvânt greu de spus în România. S-a diminuat cuvântul ambasadelor europene în raport cu conflictul din Ucraina”.

Recomandări

CRESC TENSIUNILE CHINA-TAIWAN
CIOLACU: ROMÂNIA ȘI TURCIA NU SUNT COMPETITORI
STRESUL NE DOBOARĂ
FRANȚA SCHIMBĂ DOCTRINA
CE ȚINUTE AU ALES VEDETELE LA CANNES
CONFLICT VIOLENT ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Doru Bușcu este de părere că AUR stă mai bine în sondaje decât este prezentat public iar USR „parcă a fost tras din priză”. Politizarea este cea mai mare problemă a Justiției, crede editorialistul Cațavencii:

„Opoziția nu crește pentru că ea nu se manifestă. Crește doar AUR, sub radar. AUR stă mai bine în sondaje. Liderul AUR, George Simion, este foarte bine ales, este plin de energie. USR parcă a fost tras din priză, și-a pierdut energia și suflul. Liderii USR trag la sanie în evantai. Cătălin Drulă vorbește mai închegat, mai adunat, dar este o voce singulară. USR nu mai are putere de a aduna vocile într-una mai puternică. USR țipă cu jumătate de glas la PNL în speranța de a fi rechemați la guvernare. Nu există nici Opoziție în media, decât pe ici, pe colo.

Media primesc resurse nu numai directe de la subvenția partidelor, ci și indirecte. Presa este conectată și cu clientela politică. Foarte grav este că presa și-a pierdut statutul de voce a Opoziției. Presa și-a pierdut menirea. Presa este în situația dinaintea primei alegeri a lui Băsescu, când era cotropită de bugete de publicitate. Atunci a fost o victorie combinată a presei, a fricii de Justiție a guvernării Năstase și a ambasadei americane. Este posibil ca Băsescu să nu fi fost ales în lumea reală niciodată, dar istoria n-are răbdare cu aceste reevaluări. Oamenii politici acum ar putea să facă concesii: este un candidat mai bun decât mine, hai să-l punem pe acesta ca România să fie ajutată mai bine. România este într-o situație geopolitică formidabilă. Refuzăm sistematic să exploatăm oportunitățile economice care se deschid. (…) În raport cu hoțiile scrise de noi în ziar, performanța parchetelor este slabă. În raport cu perioada Kovesi, acțiunea parchetelor este decentă, moderată, acceptată. Corpul demnitarilor în raport cu corpul infractorilor este foarte mic. Justiția are probleme și în marele ei corp. Noi am fost confruntați cu procese civile. am pierdut 4 procese pentru că ni s-au respins probele și martorii. Judecătorii care răstoarnă principiile elementare ale justiției sunt o problemă mare. Politizarea este cel mai mare pumn tras în coastele Justiției. Parchetele pot juca un rol electoral în 2024, dar nu în sensul anticorupției. Parchetele au jucat un rol politic în perioada Kovesi, Băsescu, Coldea, Maior și la începutul regimului Iohannis. Cred că va fi o soluție pacificată la Președinție, acolo va fi bătaia. Președinția concentrează cea mai mare putere în România”.

În emisiunea OFF/OnTheRecord de pe Aleph News, Doru Bușcu a tras și un semnal de alarmă. În condițiile războiului din Ucraina, nimeni nu vorbește despre starea reală a Armatei României:

„Studiourile tv sunt pline de 1 an de generali. Aproape niciun cuvânt nu spun generalii despre organizarea și resursele Armatei române. Sunt multe lucruri ținute la secret într-o politică impusă de președintele Iohannis. Armata României nu are nevoie numai de sprijin financiar ci și de idei, de popularitate. În ultimii 2 ani au plecat aproape 10.000 de oameni din Armata română. Programele de înzestrare ale Armatei române sunt aproape blocate. Fabricile de armament ale României sunt majoritatea în ruină. Cu toate acestea, România a ajutat masiv Ucraina. Mare parte din muniția cu care Ucraina a luptat a fost din România și Bulgaria. Armata României a fost lăsată în totală neglijență. România este țara cea mai apropiată și cea mai expusă de conflictul de Ucraina.

România este cel mai ușor de lovit, este în fălcile unui pește. Nu se poate ca noi să nu tragem cu coada ochiului la ce face Polonia și ce fac balticii. Comandantul Armatei este Iohannis, o monumentală nulitate politică. Ciucă în chestiunea aceasta este și el mut ca o lebădă. Președintele Poloniei ține lunar discursuri către națiune. Polonezii amplifică verbal ce fac pentru Ucraina de 10 ori, se laudă mai mult decât fac. Americanii știu că România chiar ajută Ucraina. Pe noi ne ajută geografia, dar nu ne ajutăm noi”.

Editorialistul „Cațavencii”, Doru Bușcu, a vorbit pe Aleph News și despre problemele de integritate ale politicienilor români, despre rolul serviciilor secrete în jocul politic dar și despre „moștenirea” lui Klaus Iohannis după două mandate în fruntea României:

„Avem niște generali prin studiouri. Doi dintre ei vorbesc foarte bine. Românilor le place să joace în propria imagine ca oameni care-i apreciază pe hoți dar îl disprețuiesc pe proști. Studiile plagiate sunt niște adaosuri artificiale la ce vor să reprezinte cariera lor. Doctoratele plagiate sunt nu numai dovezi ale hoției și ci și ale prostiei. Doctoratul ar trebui interzis și lăsat doar în universitățile de performanță. Poți să le expui acestor oameni partea sinceră a studiilor lor: notele din liceu. Ar fi interesant să vedem notele de la română, matematică, științe și de la bacalaureat. Dacă va apărea o vânătoare de foi matricole din liceu, nu vor mai avea ce să spună. Cu nota 6 la română și 5 la economie, tu vrei să conduci țara? O foaie matricolă contează în zgomotul general al campaniei, omul își face o părere. (…) Iohannis lasă nu numai tristețe ci și un soi de tragedie. România a stat împotmolită în timpul lui Băsescu, acum mi se pare că a și regresat. Dacă ne uităm la calitatea clasei politice este clar un regres. Polonia este clar înaintea noastră, noi suntem acum periferici în mahalaua Europei de Est. Societatea este dezbinată, Educația este la pământ. Proiectul „România Educată” al lui Iohannis este o compunere lipsită de orice idee. Rezultatele școlare ale elevilor români scad de la an la an. Ca schior, tenismen și jucător de golf, Iohannis ar fi trebuit să arate o atenție și sportului. Nu se poate face o comparație între Emil Constantinescu și Klaus Iohannis. Emil Constantinescu este singurul președinte cinstit, un universitar onest care și-a asumat niște reforme. Emil Constantinescu este un exemplu care trebuie dat. Emil Constantinescu rămâne omul care a împins România spre Occident. (…). Serviciile stabilesc și cine este premier, ministru și șef de partid. Serviciile și barează drumul din timp celor care ar avea potențial să nu asculte. Asta a condus la deteriorarea clasei politice românești. Oamenii care au fost la vârful serviciilor au plecat cu geamantane de documente. Serviciile nu sunt perfect organizate dar știu să acționeze. Societatea civilă a pierit în România. Nu se ocupă nimeni de vorba scăpată de Cătălin Predoiu, ministrul Justiției. Am avut o societate civilă care apoi a fost injectată de servicii iar acum e reorganizată sub forma unor inițiative jurnalistice. România nu mai are o societate civilă ca acum 20 de ani. Entuziasmul este acum doar la comandă, la telefon, se manifestă doar prin ordin și oamenii dispar când este nevoie de ei. Soluția politică pentru anul care vine este un soi de așezare la masă. Măcar președintele României să nu mai fie rezultatul unei negocieri meschine pe resurse făcută de clasa politică cu serviciile. Președintele dacă va fi luminat la minte și nu este șantajabil, se poate deschide și politica guvernului. România a stat închisă sub 2 președinți, în 4 mandate. Dovezile pe Iohannis le vom avea când nu vor mai fi utile. Cu Iohannis lumea va spune: ducă-se, gata, hai să vedem ce e de acum încolo. Dovezi pe Iohannis sigur sunt și în acest moment și ele vor ieși. Instinctul mie îmi spune că ce se petrece la nivelul Armatei române este un sabotaj de tip politic. Armata română are o problemă, are o mână pusă la gură, nu poate vorbi, nu se poate pregăti să apere România”.