• Agențiile de informații din SUA au la dispoziție 180 de zile pentru a comunica ceea ce știu despre OZN-uri.
  • Raportul trebuie să identifice orice potențiale amenințări la adresa securității naționale reprezentate de OZN-uri.
  • Dosarele CIA despre OZN-uri au fost publicate de Black Vault un site american privat.
  • Documentelele CIA au fost declasificate, după ce fuseseră, în prealabil, cenzurate – paragrafe întregi au fost mâzgălite cu markerul negru.

În urma aprobării la începutul anului a unui pachet financiar de ajutor pentru coronavirus și a bugetului federal, în valoare de 2,3 trilioane de dolari, Agențiile de informații din SUA au la dispoziție 180 de zile pentru a comunica ceea ce știu despre OZN-uri și „fenomene aeriene neidentificate”.

Raportul trebuie să identifice orice potențiale amenințări la adresa securității naționale reprezentate de OZN-uri și să evalueze dacă vreunul dintre adversarii țării ar putea fi în spatele unei astfel de activități.

În luna aprilie, Pentagonul a prezentat trei scurte videoclipuri care arătau „fenomene aeriene neidentificate” – clipuri pe care Marina SUA le confirmase anterior ca fiind reale.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Videoclipurile, unul din 2004 și celelalte două din 2015, arată obiecte zburătoare neidentificate care se mișcă rapid în timp ce sunt înregistrate de camerele cu infraroșii. Nu este clar ce sunt obiectele și nu există un consens cu privire la originea lor. Unii cred că pot fi drone operate de adversari care caută să adune informații, mai degrabă decât extratereștrii pe care îi asociem în mod normal cu OZN-urile.

În august, Pentagonul a anunțat că formează un grup de lucru pentru investigarea acestor fenomene.

Membrii Congresului și oficialii Pentagonului sunt de mult timp îngrijorați de apariția unor aeronave neidentificate care au zburat peste bazele militare americane. Pentagonul a studiat anterior înregistrările unor astfel de incidente, ca parte a unui program clasificat lansat de fostul senator Harry Reid. Acest program a fost lansat în 2007 și s-a încheiat în 2012, potrivit Pentagonului, deoarece a evaluat că există priorități mai mari care au nevoie de finanțare.

Ce e cu Black Vault?

Peste 2.700 de documente legate de OZN-uri desecretizate de CIA din anii 1980 (guvernul Statelor Unite le mai numește și FZN-uri de la „fenomene zburătoare neidentificate), reunite sub denumirea „Dosarele Black Vault”, au fost publicate online, pe site-ul Black Vault.

Arhiva este momentan pusă la dispoziţia publicului larg în formă brută, nestructurată complet şi cu doar câteva dosare fişate unitar. CIA susţine că aceasta e întreaga sa colecţie de date, informaţii şi rapoarte despre fenomenul farfuriilor zburătoare şi al fenomenelor aeriene neidentificate (UAP – Unidentified Aerial Phenomena, în limba engleză) observate în întreaga lume începând cu anii ’50 şi până la finele anilor ’90.

CD-ul cu fisierele a fost cumpărat vara trecuta de John Greenwald Jr., creatorul Black Vault, iar acesta a terminat recent încărcarea în format PDF a tuturor documentelor de pe CD pe website-ul său.

„Deși CIA pretinde că aceasta este ‘întreaga’ lor colecție de documente (declasificate), s-ar putea ca acest lucru să nu poată fi verificat în totalitate”, scrie Greenwald pe website.

Greenwald a terminat încărcarea documentelor cu câteva luni înainte ca oficiali ai Departamentului de apărare american și serviciilor de informații ale SUA să fie audiați de Congres cu privire la OZN-uri.

Declasificate, dar cenzurate

John Greenewald Jr. mai spune ca unul dintre cele mai interesante documente de pe site se referă la un eveniment petrecut în aprilie 1976 când directorului-adjunct al Departamentului de Ştiinţă şi Tehnologie din CIA „i s-ar fi arătat ceva” legat de apariţia unui OZN. După ce a urmărit îndeaproape chestiunea, directorul a sugerat ca „treaba respectivă să continue”. Porţiunile din document despre „ceva”-ul văzut de angajatul CIA şi sugestiile sale despre cum ar trebui să continue „treaba” sunt însă cenzurate.

Acel „ceva” şi acea „treabă” ar putea fi orice: O sursă secretă. Un aparat fabricat de americani. Sau de ruşi. Un balon meteorologic. Un fenomen fizic. Absolut nimic esenţial. Sau o farfurie zburătoare încărcată cu refugiaţi marţieni. Misterul persistă şi în 2020. Iar singurul lucru cert este că documentelele CIA au fost declasificate, dar numai după ce fuseseră, în prealabil, cenzurate, iar paragrafele cu informaţii sensibile conştiincios mâzgălite cu markerul negru. Agenţia Centrală de Informaţii a SUA a refuzat să facă vreun comentariu.                                                   

Alte exemple

CIA a monitorizat îndeaproape efortul Forțelor Aeriene, conștient de numărul tot mai mare de observații și îngrijorat de faptul că OZN-urile ar putea reprezenta o potențială amenințare la adresa securității.

Primul raport despre o “farfurie zburătoare” în Statele Unite a venit la 24 iunie 1947, când Kenneth Arnold, pilot și om de afaceri important, a văzut nouă obiecte în formă de disc lângă Mt. Rainier, Washington, în timp ce căuta un avion doborât. Raportul lui Arnold a fost urmat de o serie de observații suplimentare, inclusiv rapoarte ale piloților militari și civili și ale controlorilor de trafic aerian din Statele Unite.

În 1948, generalul Forțelor Aeriene Nathan Twining, șeful Comandamentului Serviciului Tehnic Aerian, a înființat proiectul SIGN (numit inițial proiectul SAUCER) pentru a colecta, evalua și distribui în cadrul guvernului toate informațiile referitoare la astfel de observații, cu premisa că OZN-urile ar putea fi reale și îngrijorătoare în ceea ce privește securitatea națională.

La 4 decembrie 1952, Intelligence Advisory Committee (IAC) a abordat problema OZN-urilor.

Generalul John William Vogt Jr.

Unele documente prezentate pe site au fost preluate dintr-o transcriere mai lungă a întâmplărilor trăite de generalul John William Vogt Jr., din 1978.

Acesta își aduce aminte de timpul petrecut în serviciile de informații și modul în care a fost desemnat să investigheze OZN-urile. În timpul interviului el și-a amintit că, în timp ce zbura cu un C-45 Beechcraft, a observat un obiect zburător neidentificat. Acesta a dezvăluit că a văzut o lumină purpurie care a fost vizibilă timp de aproximativ o oră. Totodată, generalul John William Vogt Jr a fost întrebat dacă crede în aceste apariții, iar el a spus că există o explicație pentru toate cele văzute.