• Dosarul 13-15 iunie 1990 „Mineriada” se întoarce la procurori, decizie definitivă.
  • Înalta Curte a anulat probe și a cerut refacerea rechizitoriului.
  • Inculpați sunt Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Petre Roman, Miron Cozma.
  • Faptele cercetate sunt infracțiuni contra umanității.

Dosarul Mineriadei din 1990 se întoarce de unde a plecat – pe masa procurorilor. Aceștia trebuie să refacă rechizitoriul. Asta înseamnă și mai mulți ani pentru ca vinovații să își primească pedepsele.

Dosarul este extrem de complex. Până acum au fost trimise 2.300 de citații, 1.400 de oameni au fost audiați, iar dosarul propriu zis are 413 volume.

Mărturia unei victime

Gheorghe Stroescu e una dintre victime. Pe 15 iunie, își făcea cumpărăturile pentru o vacanță la mare. A fost înconjurat în Centrul Bucureștiului și bătut măr.

La un moment dat, au venit grup de tineri care m-au văzut, au venit direct la mine. Eu aveam 21 de ani, eram bine făcut, aveam părul puțin mai mare, dar nu ca un rocker. Peste urechi.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

A venit la mine, mi-a spus: actele, dă actele. I-am dat buletinul, i-am dat legitimația. Când mi-a dat legitimația și el se uita, ceilalți erau în jurul meu.

În momentul ăla, o basculantă plină cu 30 de inși, cu bâtele ridicate, urlau pe stradă, au oprit acolo. Unul mai șef între ei, a întrebat: ce-i mă, cu ăla?

Ăsta i-a zis: e în regulă, șefu. Ăla a zis: cum nu e de acolo, nu vezi ce păr are? Adu-l încoace! În momentul ăla, au început să dea toți, în stânga, în dreapta.

Am luat-o la fugă pe Moșilor vechi, pe bucata până în linia de tramvai. M-au prins pe strada de acolo alții care coborau. M-au încercuit și m-au bătut în stânga, în dreapta. Nu mai vedeam de unde vin loviturile. Au spus – să îl ducem la IGP. M-au luat de mâini și mă loveau.

La un moment dat, loviturile nu le mai simțeam. Erau pentru mine ca și când mă mângâia cineva.”, a relatat Gheorghe Stroescu, victimă a mineriadei.

Chiar dacă au trecut 30 de ani de atunci, Gheorghe Stroescu mai speră ca cei care l-au bătut să fie pedepsiți.

„După mine, după niște semne, eu cred că aș mai avea speranță. Eu lucrez în taximetrie de 19 ani. Și acum veo 10 ani sau 8, l-am avut ca client pe fostul președinte Iliescu. Nu am putut să-i spun nimic.”, a mai adăugat acesta.