• Incendiul de la Catedrala Notre-Dame a pus viața multor oameni în pericol.
  • 400 de tone de plumb ar fi fost dispersate peste capitala Franței.
  • Peste 400 de tone de plumb au fost distruse în timpul incendiului.
  • Două familii susțin că copiii lor au fost expuși la praf de plumb.

O știi din copilărie, de când citeai „Cocoșatul de la Notre Dame”. Apoi, ai vizitat-o poate, într-un city break și ți-ai aruncat privirile spre turnul în care își ducea veacul Quasimodo.

În urmă cu doi ani, însă, faimoasa catedrală Notre-Dame, a fost cuprinsă de un incendiu devastator. Peste 400 de tone de plumb au fost distruse în timpul incendiului, provocând o mare degajare de fum în întreaga capitală.

De atunci şi până azi, alpinişti, arheologi şi ingineri au curățat, analizat și au investigat bucățile catedralei. Nivelurile de plumb dispersate în aer au îngrijorat localnicii. Mai mulți dintre ei s-au unit într-o asociație și au dat statul în judecată.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Care au fost urmările incendiului

La doi ani de la incendiu, două familii ai căror copii ar fi fost expuși la praf de plumb – în casă și la școală – au intentat un proces împotriva autorităților franceze.

Avocații lor împreună cu o asociație de sănătate și cu un sindicat, au depus o plângere pentru „periclitarea vieții de către persoane necunoscute”. Aceștia susțin că autoritățile le-au pus viața în pericol.

Nu e prima oară când statul e dat în judecată pentru poluare și contaminare. Trași la răspundere, pentru că nu au luat măsuri de precauție timp de mai mult de trei luni după încendiu, au fost: primarul orașului – Anne Hidalgo – poliția și ministerul culturii.

Ce măsuri au luat până la urmă autoritățile, pentru protejarea celor care locuiau sau munceau în zona în care s-au răspândit particulele de plumb

Piața din fața catedralei a fost închisă pentru public, imediat ce au fost despistate concentrațiile mari de particule de plumb.

La câteva luni după încendiu, autoritățile au ordonat să fie curățate școlile din zonele din apropierea catedralei, iar femeile însărcinate care locuiau în apropiere au fost îndemnate să își facă analize de sânge.

O simulare efectuată în 2019, a arătat că particulele de plumb, s-au răspândit până la 50 de km de catedrală. Președintele Franței Emmanuel Macron a promis ca până în 2024 catedrala va fi reconstruită.