• Gheorghe Vaida: Aici, România are o problemă, nu ne-am ocupat de pajiști, de pășuni și mai ales nu am sprijinit fermele aceste mici, familiale, crescătorii cu 5-20 de vaci pentru că, și în prezent, în România, 60-70% din efectivul de animale, cel puțin la bovine, se găsesc în  gospodăriile populației. În prezent noi avem o zootehnie duală.
  • Gheorghe Vaida: Dacă m-ați întreba ce aș propune, vă spun de-acum. Eu mâine dimineață aș angaja la Departamentul de Zootehnie 50 de absolvenți, vârfuri. Am făcut (…) în 2011 un studiu să vedem câți ingineri agronomi, zootehniști, de mecanică agricolă, câți medici veterinari avem și a fost mare surpriză când am constatat că doar 31% erau de specialitate. Adică acest lucru nu e în ordine. Zootehnia aceasta este o știință.
  • Gheorghe Vaida: Problema fundamentală a omenirii, care s-a pus în ultimii ani, încă de la 1987, printr-un raport al ONU, a fost această dezvoltare sustenabilă, să producem ce avem nevoie în prezent, dar să avem grijă și ca generațiile viitoare să aibă capacitatea de a-și produce pentru nevoile lor. Adică să nu se epuizeze totul acum.

Sâmbătă, 21 august, dr. ing. Gheorghe Vaida, inspector de specialitate la Academia de Studii Agricole și Silvice (ASAS) din București, autorul cărții Orientări și provocări actuale privind dezvoltarea zootehniei românești în context european, intră sub tirul întrebărilor și curiozității publicistului Ion Cristoiu.

Cine este Gheorghe Vaida? Care sunt problemele zootehniei românești? Cum s-a ajuns aici? Ce soluții propune pentru rezolvarea lor? Ce înseamnă Green Deal în zootehnie? Ce se va întâmpla cu zootehnia convențională? Cât de importantă este siguranța alimentară? Ce măsuri trebuie luate în situații de criză pentru asigurarea siguranței alimentare?

Sunt doar câteva din întrebările la care vei afla răspunsul în seara aceasta, de la ora 20.00, la Interviurile lui Cristoiu de la Aleph News.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU