Dragoș Stanca explică de ce România se digitalizează greu: „Corupția endemică de la nivelul statului în ceea ce privește tehnologia este problema”

  • Pe 1 februarie am mai avansat un loc în Digital Economy and Society Index (DESI).
  • Ordonanța 38 impune instituțiilor din România să accepte documente on-line.
  • Platforma aici.gov.ro este, practic, o registratură on-line.

În țara care geme de IT-iști, hârtia e la putere. Ce poți rezolva în doar 3 minute, din câteva click-uri, la noi se rezolvă plimbînd un dosar cu șină pe la 2, 3, chiar 4 ghișee.

Dragoș Stanca, expert în Digital Media și antreprenor, explică de ce progresul digitalizării este greoi în România.

Dragoș Stanca: „Mediul privat s-a legat de stat, să digitalizeze țara, însă nu în modul în care ne-am fi dorit noi ca cetățeni.

67 de milioane de euro șpăgi în dosarul Microsoft, sau un exemplu mai recent, 6,3 milioane de euro șpagă în problema digitalizării Casei Naționale de sănătate, cu cardul respectiv, din care 800 de mii de euro direct cash plătiți într-un garaj.

Cam asta este principala problemă: corupția endemică de la nivelul statului în ceea ce privește tehnologia.

Vedem progrese în ultima perioadă și datorită pandemiei am asistat la digitalizări accelerate. Ghișeul.ro este un proiect dezvoltat din mediul privat, de Asociația de Plăți Electronice din România în parteneriat cu Guvernul. Mediul privat trebuie implicat mult mai serios în procesul de dgigitalizare. Abia atunci o să putem vedea progrese mai vizibile în acest domeni”.

Urmăriți Aleph News pe FacebookTwitterYoutube și Instagram!