• „Vom vedea în săptămânile care vin, cum se poziționează fiecare și cât de autentică este dorința fiecăruia, inclusiv a președintelui, pentru a continua această coaliție. Pentru că despre asta este vorba”
  • „Domnul președinte lucrează acolo pentru români, nu pentru PNL. Asta spune Constituția. (…) Mă aștept ca președintele Iohannis să fie consecvent cu ce ne-a spus în decembrie anul trecut și să găsim aceeași formulă: un premier susținut de cele 3 partide”
  • „Domnul Cioloș și domnul Barna au încercat, și nu doar ieri ci și în timpul acestei săptămâni să aibă o discuție cu președintele. Nu au reușit”.
  • „Suntem pregătiți pentru absolut orice scenariu politic inclusiv Opoziția pe care suntem pregătiți să ne-o asumăm”
  • „Demisiile miniștrilor din Guvern vor veni cât se poate de repede. Motivele pentru care am mai rămas în această săptămână este că nu vrem să-i lăsăm domnului Cîțu posibilitatea de a se juca cu interimatele”
  • „Dacă e nevoie, pentru continuitate, ca ai noștri colegi din eșaloanele 2,3,4 – prefecții, secretarii de stat, șefii de agenții, să mai rămână o perioadă pentru a asigura operațional ce trebuie făcut, colegii noștri sunt pregătiți să o facă. Dacă nu, politic, noi suntem pregătiți să retragem absolut tot efectivul pentru a da un semnal foarte clar politic că ne disociem de ce urmează”.

Ne așteptăm ca președintele Iohannis să-și joace rolul instituțional și să medieze, să ne ajute în coaliție pentru a trece de acest moment complicat. (…) Fie la nivel de coaliție sau președintele să ne fi invitat la un dialog pentru a vedea ce facem că una dintre cele 3 forțe politice din coaliție nu mai au încredere în premier. Noi să știți că am căutat acest dialog, încă de la începutul săptămânii. Dacian Cioloș, Dan Barna au încercat să aibă o discuție cu președintele. O discuție care nu a avut loc. Deci a spune acum că e nevoie de un dialog, da, era nevoie de un dialog de la începutul săptămânii, ar fi bun și acum un dialog pentru că e nevoie de o mediere a situației în care ne aflăm acum. Dacă acest lucru nu se întâmplă, dacă medierea nu se întâmplă, dacă acest dialog nu este inițiat, noi pornim pe calea la fel de democratică, parlamentară, cea a moțiunii de cenzură”, a declarat liderul USR PLUS, Dragoș Tudorache, în emisiunea OFF/ On The Record, pe Aleph News.

Dragoș Tudorache arată că și în situația în care se va ajunge la medierea conflictului din coaliție de către președintele Klaus Iohannis, 100% liderii USR PLUS nu mai îl pot susține pe Florin Cîțu în fruntea Guvernului, pentru că totul ține de comportamentul actualului premier, iar președintele Iohannis poate oferi garanții dar nu le și poate înfăptui.  

Domnul președinte lucrează acolo pentru români, nu pentru PNL

Vom vedea în săptămânile care vin, cum se poziționează fiecare și cât de autentică este dorința fiecăruia, inclusiv a președintelui, pentru a continua această coaliție. Pentru că despre asta este vorba. Această coaliție și-a asumat niște reforme pentru români. Dacă înțelegem că aceste reforme sunt mai importante ca orice joc politic, și noi – USR PLUS – suntem aici că vrem ca aceste reforme să se întâmple. Am constatat, sunt motive obiective, că domnul Cîțu nu le poate înfăptui, și asta vrem noi: un om care să le poată duce la capăt. Sper că și președintele Iohannis își dorește același lucru. (…)Va depinde de modul în care colegii de la PNL și președintele înțeleg că e nevoie de un nou premier și să nu vină cu domnul Cîțu și să-l propună tot pe domnul Cîțu pentru că atunci vom fi într-adevăr vom fi într-un blocaj. (…) Domnul președinte lucrează acolo pentru români, nu pentru PNL. Asta spune Constituția. Deci domnul președinte trebuie să ia act că în această coaliție sau coaliția care va veni în fața domniei sale după ce trece moțiunea de cenzură trebuie să existe un premier susținut de cei 3. Dumnealui ne-a spus asta, în decembrie anul trecut. Mă aștept să fie consecvent cu ce ne-a spus în decembrie anul trecut și să găsim aceeași formulă: un premier susținut de cele 3 partide”, a spus Dragoș Tudorache pentru Aleph News.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

În același timp, liderul USR PLUS arată că în continuare, chiar și după ce a postat un mesaj pe Facebook, președintele Klaus Iohannis nu le răspunde la telefon liderilor USR PLUS:

„S. Matei: De ieri până azi ați încercat să-l contactați pe domnul președinte pentru o mediere?

D.Tudorache: Eu, nu!

S. Matei: Colegii dvs. domnul Cioloș, domnul Barna….

D.Tudorache: Din ce știu eu, domnul Cioloș și domnul Barna au încercat, și nu doar ieri ci și în timpul acestei săptămâni să aibă o discuție cu președintele. Nu au reușit”.

Liderii USR PLUS le transmit liderilor PNL că dacă nu au un om potrivit pentru a deveni premier al României, șeful Executivului poate veni chiar de la USR PLUS: „Așteptăm o propunere de om capabil să ducă mai departe această coaliție. Dacă nu au colegii de la PNL, ne pot ruga pe noi. Și atunci putem să facem noi o propunere de premier dar ideea este că în această formulă de coaliție se poate în continuare guverna. Trebuie doar schimbat premierul”.

Miniștrii USR PLUS vor pleca din Guvern

Pentru ce este pregătit USR PLUS? Pentru orice, susțin liderii formațiunii. Inclusiv pentru Opoziție: „Suntem pregătiți pentru absolut orice scenariu politic care se va desfășura în săptămânile următoare. Între aceste scenarii politice se află și posibilitatea opoziției, și suntem pregătiți să ne-o asumăm și pe aceasta dacă nu vom găsi în cadrul acestei coaliții să găsim soluția potrivită”.

Dragoș Tudorache a anunțat pe Aleph News că în scurt timp, miniștrii USR PLUS vor pleca din Guvern. A indicat această posibilitate și pentru toți reprezentanții guvernamentali sau din structurile de putere.

„S. Matei: Când își vor da demisia din guvern liderii USR PLUS din Guvern?

D.Tudorache: Cât se poate se repede.

S. Matei: Adică mâine e posibil să își dea demisia?

D.Tudorache: Este foarte posibil, este foarte posibil

S. Matei: Pentru că și la dvs. este o problemă. O moțiune de cenzură împotriva propriului cabinet.

D.Tudorache: Așa este. Bineînțeles că suntem pregătiți să facem acest pas pentru motivele pe care le-am explicat deja. Pe noi nu funcțiile din guvern ne interesează. Motivele pentru care am mai rămas în această săptămână este că nu vrem să-i lăsăm domnului Cîțu posibilitatea de a se juca cu interimatele. (…) Dacă e nevoie pentru continuitate ca colegii noștri din eșaloanele 2,3,4 – prefecții, secretarii de stat, șefii de agenții, să mai rămână o perioadă pentru a asigura operațional ce trebuie făcut, colegii noștri sunt pregătiți să o facă. Dacă nu, politic, noi suntem pregătiți să retragem absolut tot efectivul pentru a da un semnal foarte clar politic că ne disociem de ce urmează”.