• Guvernul suedez vrea să elimine taxa pe pungi de plastic.
  • De la introducerea taxei, consumul de pungi a scăzut cu 75%.
  • U.E. dă amenzi pentru peste 40 de pungi de plastic de locuitor.
  • În U.K., familia unei fete decedate din cauza poluării primește daune.

Nici suedezii nu mai sunt asa eco-friendly. Coaliția guvernamentală de dreapta anunță că va anula taxa pe pungile de plastic, introdusă în 2019.

Guvernul suedez susține că, oricum, consumul de pungi de plastic în țară e mult sub media europeană așa că taxa de 3 koroane – cam un leu și 30 de bani – pentru fiecare pungă de plastic nu se mai justifică. Opoziția și ONG-urile de mediu acuză guvernul de populism și spun că taxa a fost una eficientă.

După introducerea ei, in 2019, consumul de pungi de plastic a scăzut cu 75%, de la 74 de pungi de plastic pe cap de locuitor/anual, la doar 17.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Cei care critică eliminarea taxei spun că Suedia riscă să se întoarcă la situația de dinainte de introducerea ei, ceea ce ar aduce amenzi din partea Uniunii Europene care, de anul viitor, impune o limită de 40 de pungi de plastic pe cap de locuitor/ anual.

Poluarea devine oficial o chestiune de viață și de moarte în Marea Britanie.

Guvernul britanic a acceptat recent să plătească despăgubiri familiei unei fetițe de 9 ani decedată în urmă cu 4 ani. Asta după ce doctorii au admis, în premieră în istoria UK, că printre cauzele decesului fetiței s-a numărat și poluarea.

Citește și