• Ucraina a crescut semnificativ atacurile cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei, lansând simultan zeci de drone.
  • Întreprinderile ucrainene produc sute de drone de atac unidirecționale pe lună, la un cost mult mai mic comparativ cu cele din Occident.
  • Compania americană Palantir a jucat un rol crucial în sprijinirea Ucrainei prin furnizarea de software pentru îmbunătățirea preciziei atacurilor. 

Tehnologia și finanțele occidentale ajută Ucraina să efectueze sute de lovituri cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei, conform BBC.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că aliații NATO refuză în continuare să acorde Ucrainei permisiunea de a utiliza muniție furnizată de Occident în acest scop – în principal din cauza temerilor de escaladare.

Ucraina și-a intensificat atacurile cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei în ultimele luni, lansând simultan zeci de drone asupra unor ținte strategice de mai multe ori pe săptămână. Printre aceste ținte se numără baze ale forțelor aeriene, depozite de petrol și muniții și centre de comandă.

Recomandări

E VINOVAT
A.I. VA PREZICE PANDEMIILE
VINE VREMEA RECE
ELEVII ÎNVAȚĂ CU A.I.
OLD BUT GOLD
ÎNCEPE WOMEN RALLY

Întreprinderile ucrainene produc în prezent sute de drone de atac înarmate cu o singură direcție pe lună, la o fracțiune din costul de producție al unei drone similare în Occident.

O companie a declarat pentru BBC că a creat deja un impact disproporționat asupra economiei de război a Rusiei, la o cheltuială relativ mică.

BBC a fost informat de o serie de persoane implicate în aceste misiuni. Printre aceștia se numără unul dintre cei mai mari producători ucraineni de drone de atac unidirecționale, precum și o companie de big data care a contribuit la dezvoltarea de software pentru ca Ucraina să efectueze aceste lovituri.

Palantir, o mare companie americană de analiză a datelor, a fost una dintre primele companii tehnologice occidentale care a sprijinit efortul de război al Ucrainei. A început prin furnizarea de software pentru îmbunătățirea vitezei și preciziei loviturilor sale de artilerie. Acum a oferit Ucrainei noi instrumente pentru a-și planifica atacurile cu drone de rază lungă.

Inginerii britanici de la Palantir, în colaborare cu omologii ucraineni, au conceput un program pentru a genera și cartografia cele mai bune modalități de a atinge o țintă. Palantir precizează că nu este implicată în misiuni, dar a ajutat la instruirea a peste 1.000 de ucraineni în utilizarea programului său.

Executarea atacurilor cu drone cu rază lungă de acțiune este coordonată de agențiile de informații ucrainene, care lucrează în secret. Dar BBC a fost informat de alte surse cu privire la unele dintre detalii.

Zeci de drone pot fi lansate pentru orice misiune – până la 60 la o singură țintă. Atacurile sunt efectuate în principal noaptea. Majoritatea vor fi doborâte. Doar 10% pot ajunge la țintă. Unele drone sunt chiar doborâte pe drum de focul prieten – apărarea aeriană proprie a Ucrainei.

Dronele ucrainene au fost reperate la mai mult de 1.000 km în interiorul Rusiei. Acestea au fost doborâte deasupra Moscovei. Ucraina crede în mod clar că ar putea face și mai mult cu ajutorul armelor cu rază lungă de acțiune fabricate în Occident. Însă, până în prezent, aliații au respins solicitările Kievului.

Citește și