• La Alba Iulia şi Blaj, rata de infectare a trecut de zece cazuri la mia de locuitori
  • Între timp, Sibiul este primul judeţ care a trecut de pragul de opt cazuri la mie
  • Şi Vrancea, ultimul judeţ care era sub 1.5 cazuri la mie, a depăşit acest indice

Alba Iulia, Blaj, Sebeş, Cugir şi Abrud. Sunt cele cinci oraşe din judeţul Alba care urmează să intre în carantină. Li se va alătura comuna Ciugud, de îndată ce propunerea de carantinare înaintată de DSP Alba va primi avizul INSP şi va fi aprobată în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

La Alba Iulia şi Blaj, rata de infectare a ajuns la 10,08 cazuri la mia de locuitori, în timp ce media ratei de infectare pe întreg judeţul a ajuns la 5,96.

„Dacă vom primi aviz de la INSP, ne vom întruni chiar şi astăzi în şedinţă, sau mâine, în funcţie de cu este cererea DSP-ului şi analiza de la DSP. Ieri nu am luat o decizie pentru că nu am avut o propunere de carantinare pentru nicio localitate, astăzi avem o incidenţă uşor crescută, nu este o creştere abruptă, dar avem două localităţi care au o incidenţă de zece”, a declarat Nicolae Albu, prefect Alba.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Între timp, Sibiul a devenit primul judeţ din ţară care a trecut de pragul de opt infectări la mia de locuitori. Cu o incidenţă cumulată, în ultimele 14 zile, de 8,17 la mia de locuitori, judeţul Sibiu este urmat de judeţele Cluj, cu 7,66 la mie şi Timiş, cu 6,63.

Şi Vrancea a sărit de pragul de 1,5 cazuri la mia de locuitori. Era singurul judeţ în scenariul verde, care permitea şi localurilor, teatrelor sau cinematografelor să funcţioneze la 50% din capacitate.

„Nu putem vorbi neapărat de un secret al succesului, este vorba despre muncă foarte multă. Nu putem vorbi despre o capacitate de testare, pentru că acum teste fac aproape toate unităţile medicale. În dotarea DSP Vrancea avem un PCR de capacitate mare şi facem 200-250 teste zilnic, avem şi la spital PCR, in mediul privat se fac teste, cam 4-500 teste pe zi bănuim. Vorbim despre o proporţie de 15-20% care încă nu au înţeles că trebuie să se conformeze, nu au înţeles că pot fi un risc la adresa semenilor”, a declarat Gheorghiţă Berbece, prefect Vrancea.