- Un bărbat din Sibiu şi-a pierdut tatăl infectat cu SARS-CoV-2
- A doua zi după înmormântare a fost sunat de DSP Sibiu şi întrebat care este starea de sănătate a părintelui
- Tot DSP avizase ieşirea din carantină a mamei, pentru a-şi conduce pe ultimul drum soţul
Ilie Brad nu îşi poate reveni din şocul pierderii tatălui său, la puţin timp după ce l-a dus la spital pentru o afecţiune minoră, de care se trata de obicei la Cluj.
Advertisment
Din cauza unei operaţii nereuşite, din urmă cu 18 ani, făcută la Sibiu, Ilie Elisei Brad avea nevoie, o dată la 2 – 3 ani, de o aspirare internă şi mergea de fiecare dată la Cluj-Napoca. Anul acesta, din cauza pandemiei de COVID-19, familia a decis să îl ducă pe bătrân la Sibiu.
„I-am făcut test COVID-19 la privat, a ieşit negativ. Dar nu am mers imediat. Când am decis să mergem, totuşi, am mers prin UPU, acolo i-a făcut un nou test COVID-19, cel anterior fiind expirat. După 24 de ore testul a fost pozitiv şi pus pe tratament pentru COVID”, spune Ilie Brad, fiul lui Ilie Elisei Brad.
Recomandări
Familia nu crede, însă, că bătrânul a fost infectat cu SARS-CoV-2, ci că febra pe care o avea era din cauza afecţiunii de care suferea.
„Miercurea trecută am avut un rezultat negativ făcut la un laborator din Sibiu. Din cauza operaţiei la fiere, care nu a reuşit, colecta undeva ceva mizerie şi mergeam la Cluj să îl aspire. Când se întâmpla asta, se îngălbenea, făcea febră şi ştiam ce are. Acum am aflat că procedura aceasta se face şi la Sibiu. Am reuşit să luăm legătura cu medicul şi ne-a spus că dacă mergem cu un test negativ situaţia se rezolvă într-o zi şi îl lasă şi acasă. Am făcut acest test, a fost negativ. Am ajuns la medicul de familie, l-a consultat, ne-a spus sigur este o indigestie pentru că nu îl durea abdomenul când îl apăsa. Aşa că nu l-am dus la spital şi testul a expirat, el a continuat cu febră, cam până în 38, exact simptomele lui pe care le ştiam”, spune Camelia Brad, nora bărbatului decedat.
Pentru că nu ceda febra, familia Brad l-a dus pe bărbatul de 79 de ani la UPU Sibiu, unde i s-a făcut un nou test, care a ieşit pozitiv. Acest lucru se întâmpla, sâmbătă, în 31 octimbrie. Fiul şi nora lui Ilie Elisei Brad nu cred, însă acest lucru, mai ales că toată familia a fost alături de el şi niciunul dintre membri nu este infectat, nici măcar soţia, care are 78 de ani.
„Diagnosticul în UPU a fost de icter, nu a avut simptome de COVID, fără tuse, fără respiraţie îngreunată. Doar cu culoarea aceea galbenă, de icter. Nu ne-am aşteptat să vină rezultatul pozitiv sub nicio formă. Soacra mea este negativă, noi negativi. Bine, am făcut toţi teste rapide. A dormit cu soacra în acelaşi pat, fetiţa noastră şi-a luat la revedere de la <Moşu`>, când el a plecat la spital şi toată lumea e negativă, numai el a fost pozitiv”, povesteşte Camelia Brad.
Femeia spune că după ce Ilie Elisei Brad primit rezultatul pozitiv pentru COVID-19, familia a trecut printr-un coşmar. Timp de aproape o săptămână nu au ştiut ce se întâmplă cu bărbatul, pentru ca, într-un târziu, duminică, pe 8 noiembrie, la ora 3.30 dimineaţa, fiul a fost anunţat, printr-un telefon că tatăl său a murit.
„24 de ore a aşteptat în camera aceea tampon să îi vină rezultatul, alte 24 de ore până s-a eliberat un loc la Infecţioase, alte 24 de ore l-am căutat. Nu am ştiut unde este: ba că e la UPU, ba că e la Infecţioase, ba că e la Chirurgie. A făcut stop cardiorespirator şi gata. Sâmbătă seara am vorbit cu el pe WhatsApp, pe cameră, iar duminică dimineaţa a intrat în stop cardiorespirator. Nu ne-a anunţat nimeni. Ne-a anunţat brancardierul, care ne cunoştea, e dintr-un sat vecin. Am sunat peste tot să rugăm să ne spună ceva, că este tatăl nostru şi de o săptămână nu ştim nimic despre el. Nu am reuşit. Noaptea (sâmbătă spre duminică – n.r.), la 3.30, ne-au sunat să ne spună că a murit”, mai spune Camelia Brad.
Întrebată, de corespondentul MEDIAFAX, dacă este de părere că bărbatul a luat virusul din spital, Camelia Brad a spus că exclude acest lucru. Mai mult, consideră că socrul său nu a avut niciodată COVID-19, ci a fost tratat în baza simptomelor, care, deşi aproape identice, erau de la boala lui cronică, nu de la infecţia cu SARS-COV-2.
Ilie Brad a mers luni, la Morga din Sibiu pentru a-şi recunoaşte tatăl şi a face toate demersurile pentru înmormântare. A depus şi o solicitare la DSP Sibiu să i se permită mamei, Ioana Brad, să iasă din carantină 3 ore, pentru a-şi înmormânta soţul, iar DSP a permis acest lucru.
„Soţul meu a făcut o solicitare cum se face, cu numele socrului, al soacrei, nu era ca şi cum nu ar fi ştiut despre cine este vorba. Doar că, după înmormântarea de marţi, soţul meu a primit un telefon de la DSP Sibiu, miercuri, şi a fost întrebat cum se simte Ilie Elisei Brad, practic cum se simte decedatul. Este revoltător. Nu mai avem cuvinte. Ne simţim umiliţi în ultimul hal, am crezut că ne pierdem minţile”, a mai spus femeia.
Judeţul Sibiu a depăşit incidenţa de infectare 7 la mia de locuitori, conform situaţiei cumulate a cazurilor în ultimele 14 zile, având, miercuri, o rată de 7,19 la mie. Municipiul Sibiu are o rată de infectare de 11,18 la mie. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu a transmis, miercuri seara, către INSP o solicitare de carantină pentru municipiul Sibiu, pentru oraşele Cisnădie şi Tălmaciu şi pentru satul Şelimbăr.
Partenerii noștri