• Un tânăr şofer drogat a provocat un accident rutier care s-a soldat cu doi morţi.
  • Tânărul a fost eliberat din custodia poliţiei şi testat pentru alcool cu o oră înainte.
  • Ministerul Afacerilor Interne promite sancţiuni mai dure prin aplicarea Legii ,,Anastasia”.

Apar noi informaţii despre tânărul care conducea drogat şi a provocat două decese pe 2 Mai. Vlad Pascu a fost cercetat de DIICOT pentru deţinere de droguri în 2022.

Procurorii au renunţat atunci la dosar pentru că era vorba doar de 0,68 grame de cannabis.

Dar în urma accidentului mortal comis pe 19 august, tânărul a fost depistat pozitiv cu cocaină, amfetamină şi metamfetamină, trei substanţe interzise în România. 

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?

Tânărul șofer riscă închisoare cu executare

Valeriu Suhan, editor de la Monitorul Siguranţei Cetăţeanului dezvăluie cum s-ar putea evita  astfel de tragedii.

,,Într-adevăr, legea a intrat în vigoare, e o lege bună după părerea mea care asigură un caracter preventiv accentuat, nu atât aspectul punitiv.  Nu pdeapsa este importantă, ci acest caracter de prevenţie. Cum putem evita? Legea trebuie să fie mai dură decât este”. 

Chiar la miezul nopţii, cu cinci ore înainte de accident,  tânărul a fost reţinut de poliţie şi testat doar cu etilotest pentru alcool, deşi avea şi o ţigară ce ar fi conţinut canabis, dar şi pastile.

El a fost dus la poliţie, ca la ora 4:30 să i se permită să părăsească sediul poliţiei. El s-a dus la Vama Veche pentru a petrece cu prietenii săi, cosumând droguri.

O oră mai târziu, accidentul rutier s-a produs, lăsând România fără doi tineri valoroşi, Andrei Sebastian Olariu (20 ani) şi Roberta Marina Dragomir (19 ani), studenţi la Facultatea de Geografie din Bucureşti. 

Valeriu Suhan susţine pentru ALEPH NEWS că pedepsele din România trebuie să fie mai dure.

,,Dar având în vedere câţi inconştienţi circulă pe şoselele din iubita noastră ţară, cred că o astfel de măsură, înăsprirea măsurilor punitive se impune, de exemplu nu înţeleg de ce trebuie să aşteptăm ca o astfel de persoană care consumă substanţe psihotrope , trebuie să aşteptăm să facă un accident grav”.

,,Legea Anastasia” (213/2023) presupune ca şoferii care comit accidente rutiere cu victime şi sunt depistați sub influenţa alcoolului şi a drogurilor să fie condamnaţi la închisoare cu executare.

Pedepse mai dure pentru șoferii imprudenți

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu (PNL) a făcut declaraţii privind tragedia de pe litoral care a îngrozit întreaga ţară şi spune că va lua măsuri dure după accidentele rutiere provocate de consumul de droguri şi alcool din ultimii ani.

 ,,Dar ceea ce se impune acum, când nu este prea târziu pentru noi ca societate, este acţiunea concentrată, practică, concretă pe teren a tututor instituţiilor statului în lupta cu drogurile, traficului de persoane şi crimă organizată.(…).  De când am preluat mandatul, am cerut imediat poliţiei lansarea unor operaţiuni ferme de combatere a infracţionalităţii (..). Sunt deja în curs  planurile operative de abordare a acestor flageluri  şi ele vor continua până la destructurarea reţelelor de dealeri şi crimă organizată”. 

Cătălin Predoiu mai spune că orice neglijență comisă în cadrul anchetei va fi supusă rigorilor legii.