După Brexit, 5.000 de medici ar putea fi forțați să se întoarcă în țară. Dumitru Sandu: „E nevoie de condiţii şi eliminarea corupţiei”

  • În prezent, 5.000 de români lucrează în sistemul sanitar din Regatul Unit
  • Dumitru Sandu: „E nevoie de reguli de promovare, condiţii şi eliminarea corupţiei”
  • Dumitru Sandu: „Profesioniștii au nevoie de mai puțină corupție”

Brexit-ul aduce bătăi de cap birocratice, dar și o rază de speranță. Calificările profesionale nu vor mai fi recunoscute automat, așa că avem o șansă să ne păstrăm medicii în țară.

Și cei care activează deja în sistemul medical din Marea Britanie ar putea reveni în România.

În prezent, 5.000 de români lucrează în sistemul sanitar din Regatul Unit. Profesorul de sociologie Dumitru Sandu spune că Guvernul trebuie să se implice serios pentru a-i atrage.

Dumitru Sandu, Profesor de Sociologie: „Tipul de situaţie Brexit poate fi favorabil revenirii unora dintre medicii din străinătate dacă Guvernul României nu va mai proceda ca până acum. Să stea cu mâinile încrucişate şi să aştepte şansa, norocul. Medicii sunt profesionişti. Profesioniştii au nevoie de mai puţină corupţie, au nevoie de reguli clare de promovare profesională şi au nevoie de condiţii foarte bune de lucru în spitale.

Dumitru Sandu mai spune că, în principiu, migraţia profesioniștilor are loc în special din Sud către Nord-Vestul Europei: „Ideea că în Marea Britanie ajung români care pleacă numai din România nu e corectă. Este un gen de migraţie circulatorie care este mult mai rapidă pentru cei înalţi calificaţi. Vor pleca în Franţa, vor pleca în Germania, în alte ţări.”