• Ultima rundă de astfel de discuţii a avut loc în urmă cu doi ani, condusă tot de Liu şi Dombrovskis, axată pe un pact istoric de investiţii.
  • La sfârşitul anului 2020, Bruxelles şi Beijingul au încheiat acordul, după şapte ani de discuţii, dar de atunci nu l-au ratificat, îngheţat de acuzaţii privind drepturile omului, geopolitică şi un război în Europa.
  • Sancţiunile reciproce au determinat Parlamentul European să oprească, în mai 2021, ratificarea pactului de investiţii.

China şi Uniunea Europeană au convenit să promoveze în continuare deschiderea reciprocă a sectoarelor lor financiare şi să sporească cooperarea în domeniul reglementării în această industrie, în cadrul unor discuţii economice de amploare purtate marţi, potrivit presei de stat chineze.

În cadrul celei de-a noua runde a dialogului comercial şi economic dintre UE şi China, vicepremierul chinez Liu He şi vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, au avut discuţii „pragmatice”, „sincere” şi „eficiente” despre macroeconomie, lanţuri industriale şi de aprovizionare, comerţ şi investiţii, precum şi despre cooperarea financiară, a relatat agenţia de presă Xinhua, citată de Reuters.

„Cele două părţi sunt de părere că situaţia politică şi economică globală trece în prezent prin schimbări profunde”, a relatat Xinhua, fără a detalia.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
FAC BAIE DE MULȚIME
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES

Ultima rundă de astfel de discuţii a avut loc în urmă cu doi ani, condusă tot de Liu şi Dombrovskis, axată pe un pact istoric de investiţii. La sfârşitul anului 2020, Bruxelles şi Beijingul au încheiat acordul, după şapte ani de discuţii, dar de atunci nu l-au ratificat, îngheţat de acuzaţii privind drepturile omului, geopolitică şi un război în Europa.

Raportul Xinhua nu a făcut nicio menţiune despre pactul de investiţii

În martie 2021, Beijingul a impus sancţiuni împotriva unor politicieni, grupuri de reflecţie şi organisme diplomatice din UE, ca răspuns la sancţiunile occidentale împotriva oficialilor chinezi acuzaţi de detenţii în masă ale uigurilor musulmani din Xinjiang, în China. Beijingul neagă orice încălcări ale drepturilor omului.

Sancţiunile reciproce au determinat Parlamentul European să oprească, în mai 2021, ratificarea pactului de investiţii.

Apoi, la începutul anului 2022, China a suspendat importurile din Lituania, membră a UE, după ce naţiunea baltică a permis Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto la Vilnius şi a înfuriat Beijingul, care consideră insula guvernată democratic ca fiind propriul său teritoriu.

Tensiunile s-au adâncit şi mai mult din cauza refuzului Chinei de a condamna invazia Rusiei în Ucraina, liderii UE cerând în aprilie Chinei să nu „închidă ochii” la ceea ce Rusia numeşte o „operaţiune militară specială”.