Bulgaria se confruntă cu o criză politică fără precedent, după eșecul formării unui Guvern interimar

FILE PHOTO: A general view shows the first plenary session of the new parliament in Sofia, Bulgaria, April 15, 2021. REUTERS/Stoyan Nenov/File Photo

Bulgaria continuă să se scufunde într-o criză politică fără precedent de la sfârșitul comunismului. Partidele nu au reușit să formeze Guvern în urma alegerilor legislative din 10 iunie. Este a șasea rundă de alegeri în trei ani. Organizarea unui al șaptelea scrutin a fost decisă pentru 20 octombrie.

O nouă întorsătură a împins aceste alegeri înapoi la o dată necunoscută. Președintele Rumen Radiev a refuzat, pe 19 august, să numească Guvernul interimar propus de Goritsa Kojareva, pe care a ales-o ca Prim-ministru interimar cu zece zile mai devreme.

În discuție, dorința sa de a numi din nou Ministrul de Interne Kalin Stoyanov, considerat prea apropiat de Delyan Peevski, un fost mogul media vizat de sancțiunile americane și britanice pentru corupție.

Goritsa Kojareva a refuzat să propună un nou guvern, Bulgaria a ajuns într-o situație fără precedent. Președintele este acum nevoit să aleagă un nou Premier interimar dintre liderii diferitelor instituții. Dar sarcina promite a fi dificilă, deoarece necesită ajungerea la un acord între majoritatea părților. Până atunci, data următoarelor alegeri a fost amânată pe termen nelimitat.

Exit mobile version