• Cel mai longeviv prim-ministru al Scoției, Nicola Sturgeon, și-a anunțat demisia, spunând că o parte a activității politice constă în a ști când este timpul să lași locul altcuiva.
  • În cadrul unei conferințe de presă la reședința sa oficială din Edinburgh, Bute House, Sturgeon a spus că s-a luptat cu decizia, dar că presiunea funcției a fost necruțătoare și că este o ființă umană, precum și un politician.
  • Ea se află în funcție din noiembrie 2014.

Cel mai longeviv prim-ministru al Scoției, Nicola Sturgeon, și-a anunțat demisia, spunând că o parte a activității politice constă în a ști când este timpul să lași locul altcuiva.

În cadrul unei conferințe de presă la reședința sa oficială din Edinburgh, Bute House, Sturgeon a spus că s-a luptat cu decizia, dar că presiunea funcției a fost necruțătoare și că este o ființă umană, precum și un politician.

Sturgeon, care a condus guvernul descentralizat al țării și Partidul Național Scoțian timp de opt ani, s-a confruntat luni de zile cu o controversă legată de o lege care simplifică schimbarea sexului pe documentele oficiale.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Decizia i-a luat prin surprindere pe observatorii politici, în pofida controversei continue privind măsura de recunoaștere a sexului. Ea a promis că va acționa în instanță guvernul britanic pentru decizia de a bloca legea și a susținut că guvernul britanic conservator face o greșeală profundă” prin veto-ul la proiectul de lege privind reforma recunoașterii de gen.

Dar măsura a fost doar o controversă într-o carieră în care Sturgeon s-a remarcat prin faptul că rareori a greșit.

Scoția face parte din Regatul Unit, dar, la fel ca Țara Galilor și Irlanda de Nord, are propriul guvern semiautonom, cu puteri extinse în domenii precum asistența medicală.


Nicola Sturgeon urmează să demisioneze din funcția de prim ministru al Scoției, după mai bine de opt ani în acest rol politic. Liderul Partidului Național Scoțian este așteptat să facă anunțul, la o conferință de presă organizată în grabă, la Edinburgh.

Nu se crede că plecarea ei va fi imediată, aceasta dând timp pentru alegerea unui succesor al ei.

O sursă apropiată lui Sturgeon – prim.ministrul cu cea mai lungă perioadă în funcţie din Scoţia – a declarat pentru BBC că „s-a săturat” .

Nicola Sturgeon, un politician anti-Brexit, este prim-ministru al Scoţiei din luna noiembrie a anului 2014, când a preluat locul lui Alex Salmond, în urma referendumului pentru independență.

Prim-ministrul își va susține conferința de presă la Bute House, din Edinburgh.

Sturgeon este membru a Parlamentului Scoțian din anul 1999 și a devenit lider-adjunct al partidului ei din anul 2004.

A preluat apoi funcţia de la Salmond, ca prim ministru, după înfrângerea acestuia, de la referendumul din anul 2014.