După Pfizer şi Astrazeneca, şi Moderna anunţă o reducere a livrărilor de vaccinuri în Italia

Încă o lovitură dură pentru Italia: După Astrazeneca şi Pfizer a venit rândul companiei Moderna să anunţe o reducere în ceea ce priveşte livrarea de vaccinuri.

După Pfizer şi Astrazeneca, şi Moderna anunţă o reducere a livrărilor de vaccinuri în Italia, ţară cu un deficit total de 300.000 de doze. 

Şeful celulei de criză din Italia pentru pandemie, Domenico Arcuri, a anunţat că, din 9 februarie, de la Moderna vor ajunge 132.000 de doze în loc de 166.000.

În acest moment, deficitul total este de 300.000 de doze: „Scopul este să avem un vaccin şi medicamente fabricate în Italia”, scrie Repubblica.

Moderna tocmai ne-a informat că pentru săptămâna din 9 februarie din cele 166.000 de doze planificate va livra 132.000, cu 20% mai puţin”, a spus Domenico Arcuri.

„Uimirea, îngrijorarea şi disperarea noastră sunt în creştere, prognozele sunt supuse unor corecţii aproape în fiecare zi. Ne lipsesc cel puţin 300.000 de doze de vaccin care ar fi trebuit să ne fie livrate şi care nu au sosit. Cineva a insinuat că întârzierile depind de noi, pentru a ne face propagandă. Ar fi cu mai bine dacă ar depinde de noi, dar realitatea este că nu există vaccinuri. Au fost reduse unilateral şi fără a ne avertiza”, a mai spus șeful celulei de criză din Italia.

Italia a fost, până pe 15 ianuarie, ţara europeană care a administrat cele mai multe vaccinuri, iar acum este după Germania şi Turcia.

Arcuri a adăugat că se aşteaptă ca furnizorii să respecte angajamentele: „Vaccinul nu este o băutură sau o gustare, este singurul antidot care ne scoate din întunericul de un an. De la începutul epidemiei unul din 23 de italieni a fost infectat. Numai datorită măsurilor de izolare se menţine rata de infectare”.

În acest context, şeful celulei de criză a spus că este nevoie în Italia de o reţea de cercetare mai dezvoltată, în măsură să producă un nivel acceptabil de vaccinuri şi medicamente adecvate pentru combaterea Covid: „Alegerea <autohtonă> nu înseamnă că Italia nu va continua să sprijine acţiunea europeană comună. Ci se referă şi la vaccinul ReiThera”.

Arcuri a spus despre viitorul „vaccin italian” că acesta este un medicament „foarte promiţător” şi că „se vor depune toate eforturile pentru a putea prezenta cererea de autorizaţie cât mai curând posibil”.

Exit mobile version