- La 6 luni de la alegeri, Geert Wilders a reușit să creeze o coaliție de guvernare.
- Olanda va fi condusă de o coaliție de 4 partide, inclusiv partidul lui Mark Rutte.
- Geert Wilders a renunțat la funcția de premier, pentru a reuși să formeze coaliția.
- Rutte este premier interimar, înainte de alegeri a anunțat că se retrage din politică.
- Presa din Turcia: Se așteaptă ca Iohannis să își retragă candidatura zilele următoare.
După șase luni de negocieri, Olanda va avea un guvern. Geert Wilders, liderul naționalist olandez a reușit să creeze o coaliție, din care va face parte și partidul lui Mark Rutte.
Deși a luat cele mai bune rezultate la alegeri, Geert Wilders era departe de a avea o majoritate. Și erau ezitări mari în a bate palma cu naționaliștii, cu extrema dreaptă. Ca să poată forma un guvern, Wilders a anunțat în martie că renunță la funcția de premier, și, din compromis în compromis, niciunul dintre liderii partidelor care formează coaliția nu va conduce guvernul. Cel mai probabil, noul premier al Olandei va fi Ronald Plasterk, fost politician, profesor universitar, care a și participat la discuțiile privind acordul de guvernare. Discuții lungi, cu o înăsprire a legislației a imigrație, din care nu au fost date detalii. Este așteptat în zilele următoare și un anunț privind componenta guvernului, care se pare ca va fi unul de tehnocrați.
Rutte asigura interimatul și, oricum anunțase, încă înainte de alegeri, că va părăsi politica, dar e drept, va avea o grijă în minus și se va putea concentra pe NATO. Klaus Iohannis a spus la Washington că va fi într-o competiție constructivă cu premierul olandez. Dar așteptările sunt ca el sa se retragă. Așa scria presa din Turcia acum două zile, un anunț al președintelui României ar fi iminent. I se restrâng șansele și sa joace un rol în marile instituții europene.
Săptămâna viitoare va avea loc o dezbatere a candidaților pentru șefia comisiei, iar din partea PPE, partidul din care face parte și PNL, va participa Ursula von der Leyen, este foarte hotărâtă sa nu își piardă scaunul la Bruxelles. Cât despre funcția de comisar al apărării, pentru care era vehiculat numele lui Klaus Iohannis și care este foarte posibil sa fie creata în noua comisie, Polonia a anunțat deja ca își dorește postul.
Citește și
- Feminismul a câștigat la Cannes. Meryl Streep: „E ca și cum m-aș uita pe fereastra unui tren de mare viteză, privindu-mi tinerețea zburând spre vârsta mijlocie”
- Cinematograful nu este pentru toată lumea. Judi Dench: „Dacă ești slab de inimă, nu mai veni la cinema”
- Xi Jinping a purtat discuții cu Vladimir Putin. Xi a calificat relaţiile dintre Beijing şi Moscova drept „propice păcii”