Dușmanii lui Vladimir Putin au sfârșit prost. Prin ce chinuri au trecut cei mai mulți critici ai președintelui

  • Mai mulţi critici ai preşedintelui Putin și-au găsit sfârșitul în mod suspect
  • Skripal a fost otrăvit cu Noviciok, iar Litvinenko – cu Poloniu-210
  • În 2013, magnatul Boris Berezovski este găsit spânzurat în baie

Oricine încearcă să-l înfrunte pe Putin sfârşeşte prost. Ori e otrăvit, ori împuşcat, ori moare în alte condiţii suspecte.

Lista opozanţilor persecutaţi de Putin începe cu Navalnîi, care ar fi fost otrăvit. El este, în acest moment, cel mai autentic şi înverşunat critic al lui Putin. Avocat și activist anticorupție, a stat de mai multe ori la închisoare în ultimii ani pentru organizarea de proteste anti-Kremlin.

Urmează fostul spion rus Serghei Skripal. Împreună cu fiica sa Iulia, a fost victima unui atac cu Noviciok în Marea Britanie, în 2018. Analizele au arătat că neurotoxina era dezvoltată de armata rusă.

În 2015, Boris Nemțov, liderul opoziţiei din Rusia, a fost împuşcat pe un pod, în apropiere de Kremlin. Nemţov era o figură emblematică a demonstraţiilor în masă anti-Putin şi avea de partea lui numeroşi tineri.

În 2013, magnatul Boris Berezovski este găsit spânzurat în baie. Oligarhul rus era autoexilat în Marea Britanie. Poliția a stablit că s-a sinucis, însă oficiali din spionajul american suspectează o asasinare.

Alexandr Litvinenko, un fost agent KGB, a murit în spital, la Londra, după ce a băut o ceașcă de ceai dulce cu poloniu-210. O anchetă britanică a constatat că Litvinenko a fost otrăvit de doi agenți ruși. Litvinenko a declarat pe patul de moarte că a fost otrăvit la ordinul lui Vladimir Putin.

Unul dintre cele mai răsunătoare asasinate este cel al jurnalistei şi scriitoarei Ana Politkovskaia. Ea a fost ucisă în faţa casei sale din Moscova, în 2006. A fost cea mai vehementă voce critică a războiului din Cecenia şi a abuzurilor comise de regimul Putin.