• E.S. David Saranga: ,,Avem în Israel 9 milioane de cetățeni, dintre care 400.000 sunt de origine română. Și ei, ca oricare alt cetățean israelian, trăiesc într-o stare de război, trăiesc în această tensiune”
  • E.S. David Saranga: ,,Ca orice țintă, înainte să lovim, înainte să atacăm, sunăm oamenii care stau în acea clădire și le spunem să o evacueze”
  • E.S. David Saranga: ,,Armata știe exact unde trebuie să meargă, unde trebuie să lovească, singura problemă este că nu vrem să facem o pagubă când vorbim despre viața umană”
  • E.S. David Saranga: ,,Sunt sigur că, după ce focul va înceta, ne vom întoarce la normalitate, fiindcă societatea israeliană este o societate multiculturală”

Invitat în emisiunea ,,InSecuritate”, E.S. David Saranga, Ambasadorul Israelului în România, vorbește despre situația curentă din Israel, din punct de vedere al siguranței pentru populație.

Invitatul lui Bogdan Nicolae susține că, în mijlocul acestei situații tensionate, viața oamenilor rămâne cea mai importantă resursă. Ce informații are despre comunitatea de români care se află în Israel sau cei care trebuie să călătorească în Israel în această perioadă?

Ce spune E.S. David Saranga despre atacul israelian asupra clădirii din Gaza unde se aflau și birourile Associated Press.

,,Noi am știut că este o clădire unde sunt și centre de atacuri cibernetice făcute de Hamas. Ca orice țintă, înainte să lovim, înainte să atacăm, noi sunăm oamenii care stau în această clădire și le spunem să o evacueze. Așa am făcut și în acest caz. Am sunat pe toată lumea, am trimis mesaj și după aceea am lovit clădirea respectivă, știind că este o bază militară a Hamas.”

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Reamintim că Antony Blinken, secretar de stat al SUA, este cel care a reacționat după atacul israelian asupra clădirii în care se aflau și jurnaliști, cerând justificarea acțiunii.

,,Israelul are o responsabilitate specială pentru protejarea civililor în timpul operațiunilor de apărare, iar acest lucru înseamnă mai mult ca sigur protejarea jurnaliștilor”, a declarat acesta potrivit cotidianului The Times of Israel.

,,Imediat după atac, noi am cerut detalii suplimentare referitoare la justificarea acestei acțiuni. Eu nu am văzut niciuna dintre informațiile furnizate. Îi voi lăsa pe alții să transmită dacă au fost oferite informații și să ofere evaluările asupra acestor informații”, a mai precizat Antony Blinken, citat de Associated Press.

David Saranga: ,,Nu vrem să facem o pagubă când vorbim despre viața umană!”

,,Noi am știut de la bun început tot ce are Hamas. Unde are, ce a fabricat. Cred că succesul acestei operațiuni este faptul că informațiile pe care le-am avut au fost foarte precise. Armata știe exact unde trebuie să meargă, unde trebuie să lovească, singura problemă este fiindcă nu vrem să facem o pagubă când vorbim despre viața umană.”

Ce spune E.S. David Saranga cu privire la comunitatea română din Israel, dar și la modul în care, din motive de siguranță, se circulă în această perioadă.

 ,,Avem în Israel 9 milioane de cetățeni, dintre care 400.000 sunt de origine română. Și ei, ca oricare alt cetățean israelian, trăiesc într-o stare de război, trăiesc în această tensiune. Dar lucrul bun este că lumea înțelege că nu avem o altă posibilitate. Lumea spune și arată că este de acord cu ce face guvernul în momentul de față.”

David Saranga: ,,Trebuie să semnăm un acord cu Guvernul Român (…)”

,,Trebuie să semnăm un acord cu Guvernul Român pentru a facilitate intrarea de turiști în Israel sau turiști din Israel în România. Orice persoană care astăzi vrea să călătorească în Israel nu este ușor fiindcă, pentru câteva zile, nu avem curse direct din București la Tel Aviv din motive de siguranță, dar eu cred că, în câteva zile cursele se vor relua”, explică ambasadorul Israelului în România situația acestei perioade în ceea ce privește zona de călătorie.

E.S. David Saranga: ,,Conviețuirea cu cetățenii arabi, de 73 de ani, este ceva care va rămâne”

Ambasadorul Israelului în România vorbește despre societatea israeliană pe care o consideră ca fiind una multiculturală și în care majoritatea oamenilor îți doresc să trăiască în pace. ,,Majoritatea cetățenilor arabi din Israel sunt oameni care vor să trăiască în pace. Și, din acest motiv, este îngrijorător, dar sunt sigur că, după ce focul va înceta, ne vom întoarce la normalitate, fiindcă societatea israeliană este o societate multiculturală și conviețuirea cu cetățenii arabi de 73 de ani este ceva care va rămâne, ceva de bază pentru conviețuirea în Israel”, conchide E.S. David Saranga, invitatul lui Bogdan Nicolae, în cadrul emisiunii ,,InSecuritate”, de la Aleph News