• E.S. Maciej Lang: „Exercițiile vor fi organizate fără respect față de măsurile de transparență prevăzute în Documentul de la Viena care cere notificarea prealabilă în cazul participării a peste 13.000 de soldați”
  • E.S. Maciej Lang: „Problema este că trebuie să respectăm niște principii. Nu putem accepta situația în care securitatea este acordată unor state și altora nu.”
  • E.S. Maciej Lang: „De mult timp vedem că Rusia își continuă, din păcate, cu consecvență, această politică de destabilizare a UE și a NATO” 
  • E.S. Maciej Lang: „Ne afirmăm sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și solicităm Rusiei să-și retragă forțele și să înceteze ostilitățile”

Invitat în emisiunea InSecuritate, de la Aleph News, E.S. Maciej Lang, ambasadorul Poloniei la București, descrie contextul în care Kremlinul vrea o altă ordine în Europa și cum ar arăta lumea bazată pe regulile Rusiei. Diplomația are în față un puzzle complicat, la limita dintre război și pace.

Ce spune E.S. Maciej Lang despre repercusiunile conflictului Rusia-Ucraina? Există o vulnerabilitate la vedere a Europei pe care Vladimir Putin ar putea s-o folosească?

„Rusia ar câștiga un nou rol, rol pe care îl avea pe vremea Imperiului Țarist. Este clar că astfel de solicitare este inadmisibilă, este de neacceptat și nu poate face obiectul unei negocieri. NATO ca alianță este bazată pe mai multe principii și nu poate să acorde un drept de VETO unui stat terț și cred că aceasta este natura tensiunilor pe care le observăm acum.”

Îți dorește Rusia o revizuire a arhitecturii de securitate în Europa și cât de posibile/imposibile sunt solicitările lui Vladimir Putin față de NATO?

„Ei bine, dacă citim textul Pactului pentru Securitate Europeană care a fost propus de partea rusă, este vorba acolo de a se întoarce la situația pe care am avut-o înainte de 1997. Este o tentativă de a merge înapoi. Și, desigur, avem exemple. Pentru că, în 2014, am văzut anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, am văzut ce s-a întâmplat apoi în Donbas și observam atunci multe forme de război hibrid împotriva Ucrainei. De asta am zis că este o politică consecventă a Rusiei. (…) Vedem că cererile Rusiei, față de țările NATO, sunt complet inacceptabile, inadmisibile și este clar că nu putem să negociem orice soluție care ar putea amenința securitatea unui grup de state europene ca regionalizare a securității și nu putem să acceptăm această noțiune de sferă de influență, pentru că de fapt este vorba de a crea niște sfere de influență. Astfel de soluție este inacceptabilă, clar”, explică E.S. Maciej Lang.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

O discuție despre securitatea noastră și încercarea Rusiei de a-și spori propria securitate. Care este limita tensiunilor din raportul Rusiei cu Occidentul? Care sunt pașii de urmat, în acest context politic tulbure, pentru consolidarea securității în Est?

 „În acest context, ne afirmăm sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială Ucrainei și sper și solicităm Rusiei să-și retragă forțele și să înceteze ostilitățile. Poziția noastră a fost subliniată clar în timpul recentei întâlniri de acum două zile din Polonia, dintre președinții polonez și ucrainean. Credem că orice dialog cu Rusia care este, fără îndoială necesar, nu poate fi desfășurat cu prețul celor mai importante și fundamentale principii ale dreptului internațional.

Au fost întreprinse eforturi diplomatice intense pentru a încuraja Rusia să rezolve tensiunile prin mijloace, dar până în prezent, din păcate, Rusia nu a fost dispusă să detensioneze situația. Poziția occidentală a fost clară. Costurile politice și economice ale unui incursiuni militare rusești pe pământ ucrainean vor fi extrem de mari.”

E.S. Maciej Lang explică și de ce consideră că Rusia nu manifestă respect față de măsurile de transparență prevăzute în Documentul de la Viena care cere notificarea prealabilă și accesului observatorilor exteriori în cazul participării a peste 13.000 de soldați.

„Unitățile rusești din Orientul îndepărtat vor fi angajate în demonstrația de forță la granița noastră, pe teritoriul Belarusului. Exercițiile vor fi organizate fără respect față de măsurile de transparență prevăzute în Documentul de la Viena care cere notificarea prealabilă și accesului observatorilor exteriori în cazul participării a peste 13.000 de soldați. Ne întoarcem la aceeași chestiune bazată pe încredere. (…)  Eu cred că avem niște mijloace, moduri în care putem să răspundem Rusiei. Ultima decizie a administrației americane care a hotărât să trimită trupe suplimentare în Germania, Polonia și România, cred că este un astfel de răspuns care este de înțeles. Nu este așa, că NATO nu poate să răspundă. Poate și are potențial să răspundă și această decizie demonstrează că Flancul Estic nu este abandonat. Este o prioritate.”

A venit Polonia cu propuneri pentru detensionarea situației în Ucraina? Ce planuri ar trebui să vedem în 2022, ce o să prindă contur?

 „Soluția este foarte simplă. Respect pentru drepturile internaționale și dacă toți actorii internaționali le vor respecta, putem să evităm problemele. Polonia este foarte activă și în Formatul OSCE, ca țara președinte în acest an și credem că acest format poate să fie potrivit pentru a găsi soluția acceptată. Autoritățile poloneze au subliniat importanța respectului pentru drepturile internaționale.”

Cum decurge cooperarea Poloniei cu România în domeniul securității energetice și al infrastructurii de transport?

Iată ce spune în legătură cu acest subiect E.S. Maciej Lang, ambasadorul Poloniei la București.

„Inițiativa celor Trei Mări este un domeniu important și de cooperare polono-român. În primul rând, într-un format mai larg, cu proiecte de infrastructură. (…) Eu cred că Inițiativa celor Trei Mări creează o oportunitate pentru dezvoltarea economică multilaterală a regiunii, aprofundând integrarea. (…) Polonia lucrează foarte intens la implementarea acestui proiect, Via Carpatia, un proiect de importanță deosebită, nu numai pe planul economic, ci și pe cel militar, pentru a ameliora mobilitatea militară pe Flancul Estic. Există motive evidente că este nevoie de căi de transport eficiente. Și Inițiativa celor Trei Mări a fost creată pentru implementarea în comun a unor proiecte mari de investiții în regiune. În domeniul transporturilor, dar și proiecte energetice și digitale. Pentru a asigura implementarea acestor proiecte a fost activat Fondul Inițiativei celor Trei Mări, ai căror fondatori și primi contribuitori sunt Polonia și România. Fondul a finanțat recent o investiție în energie regenerabilă în țările inițiatoare, care are ca scop crearea independenței energetice a regiunii”, conchide E.S. Maciej Lang, ambasadorul Poloniei la București, invitat în cadrul emisiunii „InSecuritate.”