• Echipa OMS care a investigat originile virusului în China intenționează să renunțe la un raport preliminar privind concluziile cercetătorilor
  • Decizia vine pe fondul tensiunilor dintre Beijing și Washington
  • Un grup internațional de oameni de știință a solicitat OMS o nouă anchetă

Echipa Organizației Mondiale a Sănătății care investighează originile coronavirusului intenționează să renunțe la un raport intermediar privind misiunea din China, relatează Reuters. Decizia vine pe fondul tensiunilor dintre Beijing și Washington în legătură cu ancheta și un apel făcut de un grup internațional de oameni de știință care solicită o nouă anchetă, scrie The Wall Street Journal.

La Geneva, purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, a spus într-un răspuns prin e-mail: „Raportul complet o să apară în următoarele săptămâni”.

Nu au fost disponibile alte informații cu privire la motivele pentru care se întârzierie publicarea constatărilor misiunii conduse de OMS în orașul Wuhan, locul unde se presupune că a apărut virusul.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

China a refuzat să ofere date despre primele cazuri de COVID-19 echipei de cercetători, a declarat Dominic Dwyer, unul dintre anchetatori. Acest lucru ar putea complica eforturile făcute de oamenii de știință pentru a înțelege cum a izbucnit pandemia.

Ancheta a fost afectată de întârzieri, îngrijorări cu privire la accesul limitat oferit de chinezi cercetătorile și certurile dintre Beijing și Washington. SUA au acuzat China că a ascuns amploarea focarului și a criticat condițiile în care a fost primită echipa OMS.

Echipa a sosit în China în ianuarie și a petrecut patru săptămâni examinând originile focarului. Cercetătorii au fost limitați la vizitele organizate de gazdele lor chineze, iar contactul cu membrii comunității din Wuhan a fost împiedicat, din cauza restricțiilor de sănătate. Primele două săptămâni le-au petrecut în carantină la un hotel.