• România a primit 33 de miliarde de euro de la UE pentru redresarea economiei.
  • În total, sunt 1.800 de miliarde de euro care se împart între cele 27 de state membre.
  • 65% din aceşti bani se vor duce în infrastructură.

Pandemia a avut un efect negativ asupra economiei. Drept urmare, România a primit 33 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Cea mai mare parte din această sumă se va duce în infrastrucură, adică 65%. Banii ar urma să fie cheltuiţi până pe 30 iunie 2026, deci, timpul de implementare a proiectelor va fi de maximum cinci ani. România a primit, aşadar, a şaptea cea mai mare sumă din Uniunea Europeană.

Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank, este de părere că România nu îşi putea reduce deficitul bugetar, fără un astfel de ajutor din partea Uniunii Europene.

„Din fericire, avem resurse alocate foarte mari, în contextul în care pe lângă alocările fondurilor europene avem şi peste 33 de miliarde de euro din aşa-numitul program Next Generation. Peste care mai adăugăm încă 4 miliarde de euro prin programul SURE”, a declarat Ionuț Dumitru.

Recomandări

CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE
AMENINȚĂRI DIN 2013
CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?

Expert în sănătate publică: „Ne aflăm într-o situaţie ciudată”

Investiţiile în infra-structură sunt vitale, însă nici sistemul sanitar nu trebuie neglijat. Totuşi, expertul în sănătate publică, Sorin Paveliu consideră că România trebuia să identifice problemele, înainte de a primi fondurile europene.

„Problema este că noi nu avem un plan de referormă în sănătate. Ne aflăm într-o situaţie ciudată. În loc să avem soluţii pentru probleme, avem întâi soluţiile şi s-a încercat identificarea problemelor pentru care soluţiile ar merge”, a afirmat Sorin Paveliu.