Economia României, scădere mai mică decât estimările în 2020. INS anunță că Produsul Intern Brut a scăzut cu 3.9%

5.5% scădere în economia României, în 2020. Creșterea pensiilor nu este cea mai bună decizie. Ce spun analiștii S&P Global Sursa Foto: Profimedia

În anul 2020, comparativ cu anul 2019, Produsul intern brut s-a redus cu 3,9%, deşi în trimestrul IV 2020 a fost, în termeni reali, mai mare cu 5,3% comparativ cu trimestrul anterior al anului trecut, anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS).

Produsul intern brut în trimestrul IV 2020 a fost, în termeni reali, mai mare cu 5,3% comparativ cu trimestrul III 2020. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 1,5% pe seria brută şi de 1,7% pe seria ajustată sezonier. (…) În trimestrul IV 2020, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 5,3%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019 Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 1,7%”, anunţă INS.

Potrivit sursei citate, estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă.

Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi (marţi – n.r.) vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei”, se mai arată în comunicatul INS.

Pentru 2021, Executivul estimează o creştere de 4,3% a economiei şi un PIB de 1.116 miliarde lei, în creştere cu 7%, la un nivel similar cu cel din 2019.