• La nivel mondial, oamenii sunt tot mai singuri, atât emoțional, cât și fizic.
  • Oamenii locuiesc singuri, socializează mai puțin și fac copii târziu sau deloc.
  • Există legături între scăderea demografică, reducerea locatarilor și îmbătrânire.

La nivel mondial, oamenii sunt tot mai singuri, atât emoțional, cât și fizic: locuiesc singuri, socializează mai puțin, se căsătoresc și fac copii mai târziu sau chiar deloc. Nu e doar un fenomen social. Singurătatea tot mai accentuată se vede și în planul economic.

Schimbările demografice, accentuate și de o scădere a populației și de o rată a natalității în picaj, în majoritatea țărilor, au încurajat conturarea mai multor fenomene social-economice în societatea modernă: intrarea femeilor pe piața muncii plătite, o mână de lucru mai restrânsă și o populație îmbătrânită tot mai numeroasă – din 1960 și până astăzi, speranța de viață a crescut de la 51 la 72 de ani, în timp ce în ultimele șapte decenii, rata fertilității a scăzut la nivel mondial, ajungând la 50% din cât era acum 70 de ani.

Apoi, pe fundalul unui cadru alarmant din punct de vedere demografic, a venit pandemia Covid-19, care a pus în lumina reflectoarelor și consecințele din spatele cortinei, pe care o viață între patru pereți le poate avea asupra oamenilor. Printre cele mai vocale repercusiuni a fost singurătatea.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Despre acest subiect îți spune mai multe Adrian Negrescu, analist economic.