• Economia americană s-a redus cu 0,9% în al doilea trimestru al anului, ceea ce a alimentat și mai mult temerile că țara se îndreaptă spre recesiune.
  • Datele publicate joi dimineață de Biroul de analiză economică, parte a Departamentului Comerțului, au înregistrat a doua contracție trimestrială consecutivă a produsului intern brut, cea mai amplă măsură a producției economice.
  • Trimestrele consecutive cu PIB negativ constituie o definiție informală a recesiunii, dar majoritatea economiștilor indică o piață a muncii încă robustă, cu 11 milioane de locuri de muncă vacante și o rată a șomajului neobișnuit de scăzută de 3,6%.

Economia americană s-a redus cu 0,9% în al doilea trimestru al anului, ceea ce a alimentat și mai mult temerile că țara se îndreaptă spre recesiune.

Datele publicate joi dimineață de Biroul de analiză economică, parte a Departamentului Comerțului, au înregistrat a doua contracție trimestrială consecutivă a produsului intern brut, cea mai amplă măsură a producției economice.

Trimestrele consecutive cu PIB negativ constituie o definiție informală a recesiunii, dar majoritatea economiștilor indică o piață a muncii încă robustă, cu 11 milioane de locuri de muncă vacante și o rată a șomajului neobișnuit de scăzută de 3,6%. Aceștia susțin că o recesiune, în cazul în care ar avea loc, este încă departe.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
SOMN UȘOR, TRUMP!

Raportul vine la doar o zi după ce Rezerva Federală a SUA a majorat rata dobânzii de referință cu 0,75% pentru a doua oară consecutiv, continuând eforturile de a învinge cea mai gravă creștere a inflației din ultimele patru decenii.

În condițiile în care indicele prețurilor de consum pentru luna iunie a urcat cu 9,1% față de anul trecut, Fed urmărește o aterizare ușoară”, o încetinire economică care să reușească să țină în frâu prețurile galopante fără a declanșa o recesiune.

Forța pieței americane a locurilor de muncă, a declarat miercuri președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, într-o conferință de presă,  „te face să pui la îndoială datele privind PIB-ul”.

Întrebat dacă este de părere că SUA se află în recesiune, Powell a spus că nu crede acest lucru, citând piața forței de muncă remarcabil de puternică” și adăugând că nu are sens” ca țara să fie în recesiune în acest moment, potrivit The Independent.

De asemenea, Powell a remarcat în mod corect că datele privind PIB-ul sunt adesea revizuite la o dată ulterioară. În comunicatul de presă de joi dimineață, BEA a precizat că estimarea PIB-ului s-a bazat pe date sursă care sunt fie incomplete, fie supuse revizuirii de către agenția sursă și că a doua estimare pentru acest trimestru va fi publicată pe 25 august.

Înaintea publicării datelor de astăzi, estimările celor intervievați de firma de date FactSet estimau că PIB-ul națiunii a înregistrat o creștere anuală slabă de 0,8% între începutul lunii aprilie și sfârșitul lunii iunie. Alții credeau că este posibil un nivel mai slab de 0,2%.

Estimarea curentă a Băncii Rezervei Federale din Atlanta privind creșterea PIB-ului, bazată pe datele economice disponibile, a semnalat un declin de 1,2% în al doilea trimestru.

Datele de astăzi, deși marchează în continuare o scădere a activității economice, reprezintă o îmbunătățire față de scăderea de 1,6% din trimestrul ianuarie-martie.

Cu toate acestea, o creștere trimestrială atât de slabă reprezintă o slăbire drastică față de creșterea de 5,7% pe care economia a înregistrat-o anul trecut. Aceasta a fost cea mai rapidă expansiune dintr-un an calendaristic din 1984, reflectând cât de viguros a revenit economia după scurta, dar brutala recesiune pandemică din 2020.

Cu toate acestea, cifrele din primul trimestru nu au fost atât de alarmante pe cât au sugerat titlurile, având în vedere că un deficit comercial mai mare, cauzat de creșterea cererii de bunuri străine, a eliminat 3,2% din creșterea globală.

Analizând detaliile din comunicatul de joi, scăderea PIB-ului real din al doilea trimestru a reflectat scăderi ale investițiilor în stocuri, ale investițiilor în locuințe, cheltuielilor guvernului federal, cheltuielilor guvernelor locale și de stat și investițiilor întreprinderilor.

Cu toate acestea, exporturile și cheltuielile de consum au crescut. Importurile, care au avut un mare impact asupra cifrelor din primul trimestru, au rămas în creștere, scăzând din PIB-ul total.

Cu toate acestea, indiferent dacă datele arată că SUA se află sau nu în recesiune, problemele legate de inflație continuă să aibă un impact asupra vieții de zi cu zi a americanilor, iar soluția este încetinirea economiei.

În cadrul unei intervenții la MSNBC joi dimineață, Andrew Ross Sorkin a observat că, deși lucrurile par să se miște în direcția greșită mai repede decât se așteptau, asta este ceea ce ar trebui să se întâmple.

Cred că este un punct de vedere corect, că acest lucru trebuia să se întâmple dacă Rezerva Federală avea de gând să facă ceea ce a făcut, adică să pună mâna pe gâtul economiei încercând să încetinească lucrurile… și acum funcționează”, a spus el. „Este un fel de sentiment ciudat să spui că asta este ceea ce am vrut, dar acum vom avea o economie mai lentă.”

Sorkin a remarcat că odată cu apropiatele alegeri de la jumătatea mandatului, cuvântul recesiune” a devenit o minge de fotbal politic, iar americanii simt că lucrurile sunt acum foarte diferite față de acum 12 luni, când economia a revenit după pandemie.