• Președintele Lasso a declarat starea de urgență pentru 60 de zile la nivel național în octombrie, în urma revoltelor din închisori.
  • Ecuadorul a fost, de asemenea, martor la cele mai mortale revolte din istoria sa, care au șocat țara și au scos la iveală puterea bandelor care operează în închisorile sale.
  • Orașul portuar Guayaquil, din provincia Guayas, a fost clasat de Insight Crime pe locul 50 în topul celor mai violente orașe din lume.

Numărul deceselor violente și al crimelor care ar avea legătură cu traficul de droguri a crescut în acest an în provinciile Guayas, Manabi și Esmeraldas, unde operațiunile poliției au capturat presupuși membri ai unor bande. Președintele ecuadorian Guillermo Lasso a declarat o stare de urgență de 60 de zile, inclusiv oprirea stării de asediu în unele zone și desfășurarea a mii de forțe de securitate, în trei dintre cele 24 de provincii ale țării, invocând o creștere a criminalității.

Este pentru a doua oară când Lasso recurge la măsuri de urgență pentru a contracara violența care a crescut de la sfârșitul anului trecut în țara andină. Guvernul său dă vina pe bandele de traficanți de droguri care folosesc țara ca punct de tranzit pentru a exporta narcotice către Statele Unite ale Americii și către Europa.

Starea de urgență instituită de Lasso în octombrie a fost criticată de Curtea Constituțională, care a redus la jumătate măsura de urgență la 30 de zile și a declarat că armata ar trebui să sprijine doar operațiunile poliției. Numărul deceselor violente și al crimelor care ar avea legătură cu traficul de droguri a crescut în acest an în provinciile Guayas, Manabi și Esmeraldas, unde operațiunile poliției au capturat presupuși membri ai bandei.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Printr-un decret executiv, am declarat starea de urgență în provinciile Guayas, Manabi și Esmeraldas începând de la miezul nopții. Protejăm viața în fiecare decizie pe care o luăm, în fiecare colț al țării noastre, până când toți cei care sunt violenți se vor preda”, a declarat Lasso într-o înregistrare video postată vineri pe rețelele sale de socializare.

Aproximativ 9.000 de polițiști și militari vor patrula pe străzile din provincie în cele 60 de zile, în timp ce în anumite cartiere va fi stare de asediu de la ora 23.00 până la ora 5.00.