• SRI consideră că, pentru un cetățean care a luptat în stradă pentru democrație și pentru drepturi civile, a fost o greșeală faptul că arhivele fostei Securități nu au fost predate la CNSAS mai demult.
  • Eduard Hellvig confirmă că Serviciul Român de Informații se pregătește să predea la CNSAS acea parte a arhivei vechii Securități care a mai rămas în gestiunea SRI.
  • Cât de mult mai poate fi considerat SRI un continuator al fostei Securități a Statului, în condițiile în care media de vârstă a angajaților Serviciului este de 38 de ani?

Eduard Hellvig, director al Serviciului Român de Informații: „Ceea ce a făcut Securitatea ca mecanism de lucru asupra societății românești a fost abominabil, iar oamenii trebuie să înțeleagă de unde am plecat, ca să știm unde să ajungem.”

În cel de-al doilea episod al podcast-ului TOP (NE)SECRET produs de Serviciul Român de Informații, directorul Eduard Hellvig confirmă că Serviciul Român de Informații se pregătește să predea la CNSAS acea parte a arhivei vechii Securități care a mai rămas în gestiunea SRI. Acesta consideră că, pentru un cetățean care a luptat în stradă pentru democrație și pentru drepturi civile, a fost o greșeală faptul că arhivele fostei Securități nu au fost predate la CNSAS mai demult.

Eduard Hellvig: Luptam pentru transparentizare și pentru democrație

Eduard Hellvig: „…România a eșuat la acest capitol, din punctul meu de vedere. Am început cariera politică în anii ’90, la Cluj, când eram student, și militam pe străzi și luptam pentru transparentizare, pentru o societate democratică și pentru un regim pluralist. Faptul că noi nu am predat arhiva fostei Securități unei instituții, după 1989, în primii ani, a făcut ca această tranziție spre democrație să fie atât de grea și de încercată în România….

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

La 32 de ani de schimbarea de regim din decembrie1989, Directorul SRI afirmă că, din funcția pe care o deține, este pe deplin determinat să găsească soluții. Chiar și în cazul în care CNSAS ar continua să invoce absența condițiilor pentru amenajarea spațiilor care să adăpostească arhivele care mai trebuie predate. „Nu am nicio obligație, nu am nicio datorie, nu am nimic de ascuns în ceea ce privește arhivele CNSAS, arhivele fostei Securități care trebuie să fie la CNSAS, și, ca atare, am toată disponibilitatea să predau aceste arhive.”, completează Eduard Hellvig.

Cât de mult mai poate fi considerat SRI un continuator al fostei Securități a Statului, în condițiile în care media de vârstă a angajaților Serviciului este de 38 de ani?

Poți afla răspunsul dacă urmărești întregul episod TOP (NE)SECRET cu Eduard Hellvig, accesibil aici.