• Deși nu comentează cele apărute în spațiul public, Hellvig atrage atenția că noile legi ale securității naționale trebuie să țină cont de reperele României de azi, când este membru NATO și al UE.
  • Orice tentativă de întoarcere la reglementările de tipul celor din comunism trebuie respinsă, iar modele trebuie să ne fie democrațiile autentice.
  • Directorul SRI, Eduard Hellvig spune că e normal să fii preocupat de aceste legi, însă nu e de acord că dezbaterea este centrată doar pe SRI.

Auzi peste tot discuții despre legile securității naționale și cum ți-ar putea influența viața. Directorul SRI, Eduard Hellvig spune că e normal să fii preocupat de aceste legi, însă nu e de acord că dezbaterea este centrată doar pe SRI, deși serviciul pe care îl conduce nu are decât un rol consultativ. Un lucru este cert, însă: singurele legi existente sunt cele adoptate la începutul anilor 90, iar forma lor permite interpretări neclare azi.

Voi comenta conţinutul legilor abia după ce acestea vor fi asumate în cadrul procesului legislativ, care va include consultarea publică și în care SRI nu are decât un rol consultativ. Aducerea la zi a acestor legi nu este un obiectiv recent, ci unul care a fost ratat în ultimii 30 de ani. Singurele legi existente sunt cele adoptate la începutul anilor 90, iar forma lor permite constant interpretări neclare, a spus Eduard Hellvig.

Deși nu comentează cele apărute în spațiul public, Hellvig atrage atenția că noile legi ale securității naționale trebuie să țină cont de reperele României de azi, când este membru NATO și al UE, și să se bazeze pe echilibru. Orice tentativă de întoarcere la reglementările de tipul celor din comunism trebuie respinsă, iar modele trebuie să ne fie democrațiile autentice, a mai adăugat Hellvig.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

În 2016, la un an de la preluarea mandatului, am spus ceva ce susţin şi în prezent: cred că dincolo de celelalte prevederi, ar trebui stipulat în lege că funcţia de director a unei astfel de structuri de informaţii să fie limitată la maximum două mandate, pentru că prea multă putere poate dăuna democraţiei. Cred în continuare acest lucru şi mi-aş dori ca o astfel de prevedere să fie introdusă în noua legislaţie adoptată de Parlament, a conchis directorul SRI.