• Ambasada Chinei la Bucureşti admite că au existat observaţii neprietenoase la adresa chinezilor din România

  • La nivel global, epidemia a provocat şi un val de xenofobie la adresa chinezilor

  • Beijingul a investit 4 miliarde de dolari pentru a stopa coronavirusul

Eşti în metrou. Cine vrei să se aşeze lângă tine – un arab cu un rucsac sau un chinez care strănută? E o dilemă închipuită, care a circulat pe Facebook şi Twitter zile în şir. Nu arată că suntem haioşi, ci că avem o mare doză de xenofobie în noi. De la începutul epidemiei, cei mai mulţi români au reacţionat raţional, pe baza dovezilor. Dar nu toţi.

„Mulţi prieteni şi-au exprimat simpatia şi condoleanţele faţă de poporul chinez şi au apreciat eforturile Chinei de a controla epidemia. […] În acelaşi timp, se ştie şi faptul că unii oameni care au înţeles greşit epidemia au făcut observaţii neprietenoase comunităţii de chinezi stabiliţi în România” – a explicat un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei în România la solicitarea Mediafax.

În alte ţări, virusul a provocat un val de xenofobie. Turiştii chinezi au fost interzişi în restaurante şi magazine sau au fost agresaţi pe stradă.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

”Mizerabililor, plecaţi imediat la voi acasă! Sunteţi nişte r@#$ţi, îmi faceţi scârbă!”

Donald Yang Gabbha, student chinez în Strasbourg: „Alegeam fructele cu mâna şi o doamnă m-a întrebat brusc dacă am virusul. Am fost şocat!”

În Malaysia, 500.000 de oameni au semnat petiţia pentru a bloca intrarea în ţară a chinezilor. Pe reţelele sociale, chinezii le amintesc oamenilor că nu sunt viruşi. Iar un chinez italian care le-a cerut oamenilor să renunţe la prejudecăţi a fost îmbrăţişat de trecători.

Totul în timp ce Beijingul face eforturi uriaşe pentru a stopa epidemia.

Ambasada Chinei: „La 30 ianuarie, investiţiile Chinei în prevenirea şi controlul epidemiei au ajuns la 3,94 miliarde de dolari SUA. În Hubei au fost construite trei spitale noi, inclusiv Spitalul Huoshenshan, care a fost finalizat şi pus în funcţiune în timp de 10 zile. Datorită eforturilor neîntrerupte ale Chinei, rata de mortalitate a noului coronavirus la nivel naţional a fost menţinută sub 2,1%, mult mai mică decât cea a altor epidemii şi mai mică decât rata de 17,4% a gripei americane H1N1 din 2009.”SS

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10220965761991222&set=a.1323107955220&type=3&theater

Sursă Foto: Twitter/China’s Daily