• Klaus Iohannis a decretat stare de urgenţă, începând de luni
  • Ministrul de Interne, care conduce DSU, devine al doilea om în stat
  • Numărul cazurilor de coronavirus în România a ajuns la 131

România intră de luni în stare de urgenţă. Primele efectele au apărut deja. Ministrul de Interne devine al doilea om în stat. Vicepremierul Raluca Turcan explică ce înseamnă acest lucru.

„Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care este coordonat de ministrul de Interne, capătă puteri speciale, pentru ca ordinele pe care ei le emit să aibă valoare de greutate de lege. Asta înseamnă că flexibilizează intervenţia instituţiilor statului, flexibilizează tot ceea ce înseamnă procese, achiziţie de aprovizionare şi practic îţi gestionează mai bine tot ceea ce înseamnă coordonare pe partea de prevenţie şi de diminuare a unui dezastru, infecţiei de coronavirus. Ăsta e procedeul, că devine al doilea om, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă este condus de ministrul de Interne, însă este coordonat de prim-ministru”, a declarat pentru MEDIAFAX, vicepremierul Raluca Turcan. 

Potrivit OUG 1/1999, în cazul instituirii stării de urgenţă, coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administraţiei şi Internelor. 

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
SOMN UȘOR, TRUMP!

O altă prevedere arată că, pe durata stării de urgenţă, gestionarea măsurilor dispuse revine Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, sub conducerea nemijlocită a ministrului administraţiei şi internelor şi în coordonarea primului-ministru. 

Klaus Iohannis a decretat stare de urgenţă în România, începând de luni, în contextul coronavirusului. Numărul cazurilor cu noul virus Covid-19 în ţară a trecut de 130. Parlamentul va trebui să se întrunească în termen de cinci zile pentru a aproba solicitarea preşedintelui, urmând ca aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial.