• Eliminarea tuturor restricțiilor până la vară ar putea duce la încă 130.000 de decese în Marea Britanie
  • Oamenii de știință avertizează că ar putea fi 750 de decese zilnice până în august, chiar și cu avansarea campaniei de vaccinare

Eliminarea restricțiilor până la vară ar putea duce la un alt val mortal de coronavirus, chiar și cu avansarea campaniei de vaccinare, au avertizat consilierii științifici ai guvernului britanic, relatează The Independent.

Decesele zilnice ar ajunge la aproximativ 750 în Anglia, în august, în scenariul „cel mai bun pe care îl putem gestiona”, în timp ce numărul cazurilor noi din fiecare zi ar crește la 20.000.

Modelizarea efectuată de Universitatea din Warwick se bazează pe faptul că 95% din populație ar accepta vaccinul, cu aproximativ 3 milioane de doze făcute în fiecare săptămână din februarie. De asemenea, presupune că izolarea va rămâne în vigoare până la 22 februarie, înainte de a fi eliminate treptat toate restricțiile până în septembrie.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

„Chiar și cu cea mai mare absorbție posibilă și cel mai rapid program de vaccinare, relaxarea completă până la inceperea școlilor în septembrie ar duce totuși la un numar semnificativ de cazuri”, avertizează studiul.

Cu toate acestea, cercetătorii spun că o relaxare a măsurilor la nivelul observat la sfârșitul verii anului 2020, când pub-urile și restaurantele erau deschise și adunările de până la 30 de persoane erau permise, „ar duce doar la o creștere foarte mică a cazurilor”.

„Este devreme să discutăm despre relaxarea restricțiilor”

„Este încă devreme” pentru a discuta despre relaxarea restricțiilor spune Boris Johnson într-un apel la prudență

Un alt studiu realizat de Imperial College luna trecută a ajuns la concluzia că eliminarea restricțiilor între martie și iulie ar putea duce la 130.800 de decese în plus până în iunie 2022, chiar și cu vaccinarea populației.

În acest scenariu, rata de reproducere, care indică răspândirea virusului, ar crește de la 1,2 la 4,0, iar numărul pacienților cu Covid ar depăși capacitatea de 25.000 de paturi