• Președintele Franței, Emmanuel Macron, a numit-o prim-ministru pe Elisabeth Borne – în vârstă de 61 de ani. Aceasta a devenit doua femeie prim-ministru din istoria Franței.
  • În discursul de acceptare, doamna Borne a spus: „Vreau să dedic nominalizarea mea tuturor fetițelor pentru a le spune că nimic nu trebuie să împiedice lupta pentru locul femeii în societate”.
  • Dincolo de schimbarea de gen, alegerea făcută de către Macron este văzută ca un semn din partea alegătorilor de stânga și a Verzilor înaintea alegerilor parlamentare de luna viitoare, în care se așteaptă ca o alianță stânga-verde numită NUPES să obțină câștiguri considerabile.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a numit-o prim-ministru pe Elisabeth Borne – în vârstă de 61 de ani. Aceasta a devenit doua femeie prim-ministru din istoria Franței.

Singura altă femeie prim-ministru din Franța, Edith Cresson – care a ocupat pentru o scurtă perioadă de timp această funcție între 1991 și 1992 – a fost denumită în general cu termenul masculin „premier ministre”, potrivit The Telegraph.

În discursul de acceptare, doamna Borne a spus: „Vreau să dedic nominalizarea mea tuturor fetițelor pentru a le spune că nimic nu trebuie să împiedice lupta pentru locul femeii în societate”.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT

Dincolo de schimbarea de gen, alegerea făcută de către Macron, a fostului ministru al ecologiei în funcția de prim-ministru, este văzută ca un semn din partea alegătorilor de stânga și a Verzilor înaintea alegerilor parlamentare de luna viitoare, în care se așteaptă ca o alianță stânga-verde numită NUPES să obțină câștiguri considerabile.

Opoziţia din Franţa a criticat dur decizia

„Prin numirea lui Elisabeth Borne prim-ministru, Emmanuel Macron demonstrează incapacitatea de a reuni forţele politice şi voinţa de a continua politica dispreţului, a deconstrucţiei statului, a distrugerii sociale, jafului fiscal şi permisivităţii”, a acuzat Marine Le Pen, membră a formaţiunii de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională şi fost candidat la postul de preşedinte.

„Borne: scăderea indemnizaţiilor pentru un milion de şomeri, eliminarea tarifelor de reglementare la gaz (…), deschiderea concurenţei în transporturile publice. Înainte cu un nou sezon de abuzuri sociale. Doamna Borne reprezintă tot ce nu a funcţionat în ultimii 20 de ani”, a declarat, la rândul său, Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului Franţa Nesupusă (stânga).