- Elon Musk, prin SpaceX, conduce o alianță de companii tech care propune Pentagonului un sistem de apărare antirachetă numit „Golden Dome”, bazat pe un model de abonament.
- Proiectul prevede lansarea a sute de sateliți pentru supraveghere și atac, marcând o posibilă premieră în care o companie privată ar deține un sistem militar de asemenea amploare.
- Inițiativa face parte dintr-un plan susținut de Donald Trump, care consideră atacurile cu rachete cea mai mare amenințare la adresa SUA, deși astfel de atacuri nu au avut loc până acum.
Facilitățile SpaceX ale lui Elon Musk s-au confruntat recent cu unele proteste, însă acestea pălesc în comparație cu valul de manifestații care au afectat imaginea dealerilor Tesla. Situația s-ar putea schimba odată cu cel mai nou concept propus de Musk: un sistem de apărare antirachetă numit „Golden Dome”, inițiativă susținută de fostul președinte Donald Trump, pentru care SpaceX ar fi principalul candidat, potrivit Reuters.
Advertisment
Compania lui Musk conduce o coaliție de firme tech implicate în această propunere, printre care se numără platforma de supraveghere Palantir și producătorul de drone Anduril. Planul actual prevede prezentarea către Pentagon a unui serviciu de apărare antirachetă bazat pe abonament — Statele Unite ar plăti pentru accesul la armamentul deținut de aceste companii, fără a-l deține efectiv sau a avea control total asupra lui.
În viziunea lui Musk, cele trei companii și-ar uni expertiza pentru a lansa între 400 și 1.000 de sateliți care să orbiteze planeta, monitorizând instalațiile balistice străine. Totodată, o flotă de aproximativ 200 de sateliți de atac, echipați fie cu rachete, fie cu lasere anti-rachetă, ar fi folosită pentru a neutraliza orice amenințare detectată.
Recomandări
Deși externalizarea operațiunilor militare de către Pentagon nu este un lucru nou, Reuters notează că acest proiect ar reprezenta o victorie uriașă pentru Musk — niciodată până acum o companie tech din Silicon Valley nu a deținut în mod direct un sistem de armament de o asemenea amploare.
Este, totodată, o schimbare de direcție majoră și pentru Pentagon. O sursă a sugerat că implicarea lui Musk este favorizată de influența sa în guvern, subliniind că „există o atitudine în comunitatea de apărare și securitate națională de a fi sensibilă și deferentă față de Elon Musk datorită rolului său în cadrul statului.”
Deși ideea „rachetelor la cerere” îi este atribuită celui mai bogat om din lume, inițiativa de a majora cheltuielile în domeniul apărării antirachetă îi aparține lui Trump. Într-un ordin executiv emis pe 27 ianuarie, fostul președinte a avertizat că atacurile cu rachete din partea inamicilor reprezintă „cea mai catastrofală amenințare la adresa Statelor Unite”, reluând o retorică veche susținută de figuri precum Ronald Reagan și fundația conservatoare Heritage.
Aceasta, în ciuda faptului că nicio rachetă inamică nu a fost lansată vreodată asupra teritoriului american, în timp ce SUA are un istoric bine documentat de lansări de rachete în alte părți ale lumii. La începutul anului, arsenalul strategic american număra 1.419 focoase nucleare — un număr depășit doar de Rusia, care deține 1.549.
Să nu uităm că același Musk este autorul Cybertruck-ului, un vehicul de lux despre care s-a spus că este „ținut laolaltă cu lipici”, și al unor nave spațiale care au avut parte de eșecuri notabile.
„Rămâne de văzut dacă SpaceX și aceste companii tehnologice vor reuși să transforme în realitate acest plan ambițios”, a declarat o sursă apropiată discuțiilor pentru Reuters.
Citește și
- Unde vezi Coroana de Spini a lui Iisus Hristos? Relicva Patimilor a supraviețuit Revoluției și incendiului din 2019
- Judecătorii avertizează că disputa lui Trump cu sistemul judiciar ar putea afecta grav imaginea sa publică
- Ucraina vrea să grăbească finalizarea acordului privind exploatarea mineralelor. Cum merg negocierile cu SUA