- Elon Musk s-a întâlnit cu ambasadorul Iranului la ONU într-o sesiune secretă la New York.
- Întâlnirea a fost descrisă de oficiali iranieni ca fiind „pozitivă” și orientată spre detensionarea relațiilor SUA-Iran.
- Musk a devenit o figură cheie în tranziția administrației Trump, participând la interviuri și convorbiri importante.
- Întâlnirea sugerează o posibilă schimbare în relațiile dintre SUA și Iran sub noua administrație Trump.
Elon Musk, consilier apropiat al președintelui ales Donald Trump, s-a întâlnit cu ambasadorului Iranului la ONU luni, în New York, într-o sesiune pe care doi oficiali iranieni au descris-o drept „o discuție despre cum să detensioneze relațiile dintre SUA și Iran”, scrie New York Times.
Advertisment
Iranienii au spus că întâlnirea dintre Musk și ambasadorul Amir Saeid Iravani a durat mai mult de o oră și s-a desfășurat la o locație secretă. Iranienii, vorbind sub condiția anonimității, din cauza interdicției de a vorbi public, au descris întâlnirea ca fiind „pozitivă” și o „veste bună”.
Întrebat despre întâlnire, Steven Cheung, directorul de comunicare al lui Trump, a spus: „Nu comentăm rapoartele întâlnirilor private care au avut loc sau nu”.
Recomandări
Musk nu a răspuns unei solicitări de comentariu.
Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a tranziției pentru administrația Trump-Vance, a declarat într-un comunicat: „Poporul american l-a reales pe președintele Trump pentru că are încredere în el să conducă țara și să restabilească pacea prin forță în întreaga lume. Când se va întoarce la Casa Albă, va lua măsurile necesare pentru a face exact asta”.
Musk a devenit cea mai puternică persoană privată din tranziția Trump și a participat la aproape fiecare interviu de angajare. Săptămâna trecută, Musk s-a alăturat unei convorbiri telefonice între Trump și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Musk a jucat un rol cheie în furnizarea Ucrainei a capacităților de comunicație în războiul cu Rusia.
Întâlnirea timpurie dintre un oficial iranian de rang înalt și Musk ar putea schimba relațiile dintre Teheran și Washington sub Administrația Trump, în ciuda istoriei tensionate dintre Trump și Iran. Unul dintre oficialii iranieni a declarat că Musk a fost cel care a solicitat întâlnirea și că ambasadorul a ales locația.
În timpul primului său mandat, Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear din 2015 dintre Iran și puterile mondiale, numindu-l „o afacere unilaterală groaznică care nu ar fi trebuit să fie făcută niciodată” și a impus sancțiuni economice severe asupra veniturilor din petrol ale Iranului și asupra tranzacțiilor bancare internaționale. De asemenea, Trump a ordonat asasinarea unui general iranian de rang înalt, Qasem Soleimani, în Irak, în 2020.
Ca răspuns, liderul suprem al Iranului a interzis orice negocieri cu Administrația Trump, iar oficialii iranieni au jurat să se răzbune pentru uciderea lui Soleimani. Procurorii federali au declarat într-un document judiciar săptămâna trecută că Iranul a plănuit să-l asasineze pe Trump înainte de alegeri.
În urma victoriei lui Trump de săptămâna trecută, Iranul a început să dezbată deschis dacă poate acum să ajungă la un nou acord mai durabil cu Statele Unite. Mulți membri ai noului guvern al președintelui iranian Masoud Pezeshkian favorizează negocierile, susținând că lui Trump îi place să facă afaceri și că ar putea exista o oportunitate de ridicare a sancțiunilor.
Mulți din facțiunea conservatoare din Iran se opun angajării în discuții cu Trump, iar orice negocieri — sau acord — trebuie aprobate de liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei.
Trump a fost un susținător loial al Israelului, care luptă împotriva grupărilor teroriste susținute de Iran, Hamas și Hezbollah, încă din 7 octombrie 2023, când Hamas a lansat atacul sângeros asupra Israelului.
Joi, într-o postare pe X, ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a declarat, după o întâlnire la Teheran cu Rafael Grossi, șeful agenției atomice a ONU: „Diferențele pot fi rezolvate prin cooperare și dialog. Am convenit să procedăm cu curaj și bunăvoință. Iranul nu a părăsit niciodată masa negocierilor privind programul său nuclear pașnic”.
Analiștii spun că, în ciuda tensiunilor avute cu Trump, iranienii par dornici să mențină ușa deschisă pentru diplomație. De asemenea, și Trump pare interesat, au spus ei.
„În general, totul este posibil cu Trump”, a spus Ali Vaez, directorul pentru Iran al International Crisis Group. „El pare interesat de un acord cu Iranul”. Unii consilieri ai săi, însă, ar putea favoriza alte abordări, printre care creșterea presiunii asupra Iranului.
Cei doi oficiali iranieni au declarat că întâlnirea cu Musk le-a oferit o soluție alternativă pentru Iran, permițându-le să evite o întâlnire directă cu un oficial american. Totuși, Musk va avea în curând un rol oficial în Administrația Trump, anume șeful Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală, pe care-l va conduce cot la cot cu Vivek Ramaswamy.
Un oficial al Ministerului de Externe iranian a declarat că ambasadorul Iravani i-a spus lui Musk, în timpul întâlnirii, că „ar trebui să fie scutiți de sancțiuni din partea Trezoreriei” și că „ar trebui să aducă unele dintre afacerile sale la Teheran”.
Misiunea Iranului la Națiunile Unite a declarat că nu va comenta public despre întâlnire.
Citește și
- Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
- Cu o pizza pe masă, Nicuşor Dan le arată bucureştenilor unde se duc banii oraşului. Dan: „Bugetul de la PMB nu e împărțit echitabil”
- Zelenski afirmă că „planul intern de reziliență” al Ucrainei va fi prezentat săptămâna viitoare