• Swissmedic va începe autorizarea unui vaccin în a doua jumătate a lunii ianuarie
  • Elveția are 8,57 de milioane de locuitori și 5.566 de decese pe fondul COVID
  • În ultimele 24 de ore au fost raportate 4.262 de cazuri noi de coronavirus
  • Elveția a încheiat contracte cu Pfizer & BioNTech, AstraZeneca și Moderna

Marea Britanie a început vaccinarea anti COVID. În aproximativ trei săptămâni, serul de la Pfizer va ajunge și la noi, dar și în alte state ale UE.

În Elveția, autoritățile nu se grăbesc că autorizeze vaccinul. Motivul îl explică medicul Cristian Repciuc, stabilit în Elveția.

Cristian Repciuc, medic în Elveția: „Este cam rapid, cam precipitat. Nu că ar fi periculos, sau ceva de genul ăsta. Dar în ce investim noi, banii? Dacă se dovește că vaccinul va funcționa doar 6 luni, sau 8 luni? După asta ce facem? Mai vaccinăm o dată? Dacă nu dă imunitate prelungită?

Recomandări

P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN

De altfel, Elveția nu are o procedură de autorizare de urgență a unui vaccin, nici măcar în pandemie.

Așteaptă finalizarea fazei a treia a sudiilor clinice.

Cristian Repciuc, medic în Elveția: „Ne lipsesc date despre eficacitatea studiilor clinice și despre subgrupele care au participat la aceste studii mari. Swissmedic, de exemplu vrea să știe despre bolile preexistente ale persoanelor care au luat parte la aceste studii. Nu știu nimic despre aceste persoane. Aceste vaccinuri dezvoltate rapid au nevoie de un grad ridicat de încredere.”

În momentul în care vaccinul va fi autorizat, Guvernul elvețian vrea să imunizeze 70.000 de persoane pe zi. A încheiat până accum contracte cu trei companii, pentru 13 milioane de doze.

Elveția a încheiat contracte cu:

  • Pfizer & BioNTech – 4,5 milioane de doze
  • AstraZeneca – 5,3 milioane de doze
  • Moderna – 3 milioane de doze

FDA spune că vaccinul Pfizer Biontech îndeplinește „condițiile de succes așteptate”. Astra Zeneca confirmă prin noi studii eficacitatea vaccinului de la Oxford.

Vaccinul anti-Covid aduce multe speranțe în stoparea pandemiei și revenirea la normalitate.

Care sunt temerile elvețienilor cu privire la vaccin

Îndoielile elvețienilor sunt față de toate vaccinurile acum, pentru că Elveția nu are o procedură de urgență nici măcar în caz de pandemie. Agenția Națională Swissmedic vrea mai multe date pentru noile vaccinuri înainte să le autorizeze. Vaccinarea nu va începe decât anul viitor, după cum spune Claire-Anne Siegrist, directorul Centrului de Vaccinări din cadrul Spitalelor Universitare din Geneva. Elveția vrea să amâne preventiv campania cel puțin 2 luni ca să vadă ce efecte produce vaccinul in alte țări.

Efectele secundare ale vaccinului de la Pfizer

Autoritățile sanitare din Marea Britanie au precizat că vaccinul anti-Covid are aceleași efecte secundare ca orice alt vaccin. Testele facute de Pfizer spun că oboseala apare la 60% dintre persoane, dureri de cap și de articulații la 20%, iar febra apare la 10% dintre cei vaccinati.

Între timp și FDA – Agenția Alimentelor si Medicamentelor din SUA – a confirmat că vaccinul de la Pfizer este sigur după prima analiză și că vaccinarea ar putea începe în SUA, în câteva zile.

Nici AstraZeneca nu stă pe loc. Noi studii independente, publicate în revista The Lancet, confirmă că vaccinul creat în colaborare cu Universitatea Oxford este sigur, după ce a fost testat pe aproape 24 de mii de persoane.

Vaccinarea în celelalte țări europene

Germania va fi probabil prima țară care își va imuniza cetățenii, la scurt timp după Anul Nou.

Pregătirile sunt în toi acolo, iar fiecare land și-a pregătit deja zeci de centre de vaccinare, care ar trebui să fie gata în următoarele zile. Dar si alte țări, precum Spania, Franta sau Italia vor să-și imunizeze cetățenii începând din ianuarie, în timp ce Portugalia își propune să vaccineze 1 milion de oameni până în aprilie.