• Începând cu 19 aprilie au undă verde evenimentele cu public, activitățile sportive și culturale
  • Ministrul Sănătății spune că atitudinea elvețienilor a dus la relaxare
  • Aproape 700.000 de elvețieni au primit ambele doze de vaccin

Elveția se relaxează. De luni, vor fi din nou posibile evenimentele cu public și activitățile sportive și culturale, iar restaurantele vor redeschide terasele. Autoritățile vor să ajute astfel sectoarele afectate de pandemie.

Începând cu 19 aprilie, „va fi posibila din nou organizarea de evenimente cu public”, activitățile sportive și culturale din interior vor fi autorizate, iar restaurantele vor putea să-și redeschidă terasele, a declarat Consiliul Federal elvețian într-un comunicat de presă, conform BFM TV.

Cu toate acestea, rata infectărilor zilnice este comparabilă cu cele din Italia și Germania, dar mai mică decât media Uniunii Europene.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Situația epidemiologică rămâne fragilă și chiar s-a deteriorat în ultimele săptămâni”, notează Consiliul, care recunoaște, de asemenea, că este încă prea devreme pentru a măsura impactul sărbătorilor de Paște asupra dinamicii pandemiei din țară.

„În ciuda acestei situații, Consiliul Federal consideră că aceste condiții permit o relaxare moderată”, subliniază comunicatul de presă.

Alain Berset, ministrul Sănătății, consideră că atitudinea responsabilă a elvețienilor a făcut posibilă redeschiderea economiei. „Am reușit să ținem pandemia sub control”, a subliniat Consilierul Federal, care a menționat că redeschiderea parțială decisă în martie „nu a provocat o creștere masivă a infectărilor”, ceea ce a permis continuarea relaxării restricțiilor.

Guvernul elvețian spune că vaccinarea din țară progresează – aproape jumătate dintre cei cu vârste de peste 80 de ani și aproximativ 30% dintre cei cu vârste cuprinse între 70 și 79 de ani sunt complet vaccinați. În plus, numărul spitalizărilor „rămâne relativ scăzut” și rata ocupării secțiilor de terapie intensivă e stabilă.

Elveția are 8,6 milioane de locuitori și a administrat până acum 1,8 milioane de doze de vaccin. 700.000 de oameni au făcut și rapelul cu Pfizer sau Moderna.