- Elveția se va alătura UE în toate sancțiunile pe care organizația le-a impus Rusiei.
- Astăzi, cei șapte membri ai Consiliului Federal au discutat despre recomandările făcute de departamentele de finanțe și economie.
- Elveția a jonglat între a-și arăta solidaritatea cu Occidentul și de a-și menține neutralitatea tradițională, însă, a arătat că nu este dispusă să fie folosită ca o platformă de eludare a sancțiunilor UE.
Președintele Elveției, Ignazio Cassis, a spus că țara sa va impune împotriva Federației Ruse toate sancțiunile pe care Uniunea Europeană le-a impus. Anterior, președintele a declarat, duminică, că este „foarte probabil” ca Elveţia, ţara cu o vastă istorie de neutralitate, să urmeze, luni, Uniunea Europeană în sancţionarea Rusiei şi îngheţarea activelor ruseşti din ţara alpină, relatează Reuters.
Cassis, intervievat la televiziunea publică elveţiană, a declarat că cei şapte membri ai Consiliului Federal din Elveția se vor reuni, astăzi şi vor analiza recomandările făcute de departamentele de finanţe şi economie.
Întrebat dacă Elveţia, un centru financiar important şi un centru de tranzacţionare a mărfurilor, va urma UE în ceea ce priveşte îngheţarea activelor ruseşti, el a spus: „Este foarte probabil ca guvernul să decidă mâine să facă acest lucru, dar nu pot anticipa decizii care nu au fost luate încă.”
Elveţia a jonglat între a-şi arăta solidaritatea cu Occidentul şi a-şi menţine neutralitatea tradiţională care, potrivit guvernului, ar putea face din ea un potenţial mediator. Dar se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a se poziţiona clar de partea Occidentului împotriva Moscovei şi pentru a adopta măsuri punitive.
Până acum, guvernul a declarat doar că nu va permite ca Elveţia să fie folosită ca platformă pentru a eluda sancţiunile UE.
Autoritățile elvețiene extind, în esență, măsurile instituite în 2014, după preluarea Crimeei de către Rusia, prin care au încercat, de asemenea, să se asigure că sancțiunile UE nu sunt eludate în Elveția.
Cu toate acestea, Elveția este dornică să își protejeze rolul de intermediar diplomatic pentru unele țări, una dintre acestea fiind Rusia. Guvernul elvețian reprezintă interesele fostei republici sovietice, Georgia, la Moscova și interesele Rusiei, la Tbilisi, capitala georgiană, în cadrul unui aranjament stabilit după ce cele două țări au întrerupt legăturile bilaterale în timpul conflictului din 2008.
Geneva a găzduit un summit între președintele rus, Vladimir Putin și președintele american, Joe Biden în luna iunie, precum și câteva întâlniri bilaterale în ultimele săptămâni, în timp ce tensiunile legate de Ucraina au crescut.
Elvețienii își savurează rolul și reputația de gazdă competentă și neutră pentru astfel de întâlniri internaționale și de centru pentru organizații internaționale precum Organizația Națiunilor Unite și Crucea Roșie.
În cadrul celui mai mare marş pentru pace, din ultimele decenii, aproximativ 20.000 de persoane au manifestat, sâmbătă, în capitala Berna pentru a susţine Ucraina, unii huiduind guvernul pentru politica sa prudentă.
Geneva este un centru important pentru comerțul cu mărfuri precum petrolul și grâul, care sunt importante pentru Rusia și Ucraina și se pare că este un loc preferat de oligarhii ruși și de alte elite economice, atrase de băncile și politicile elvețiene cu taxe reduse și care respectă viața privată.